AcasăNewsTeroristul din Copenhaga jurase credinta ISIS

Teroristul din Copenhaga jurase credinta ISIS

Inainte de atacuri, presupusul autor al crimelor din capitala daneza a jurat credinta Statului Islamic, in special liderului Abu Bakr al-Bagdadi. Riscul ca acesta sa se radicalizeze fusese semnalat inca din perioada cand el se afla in detentie.

Omar El-Hussein

Potrivit presei daneze, Omar El-Hussein planuia sa plece in Siria pentru a lupta cot la cot cu jihadistii. Pentru prima data serviciile de informatii daneze (PET) au evocat, ieri, pista unei radicalizari a lui Hussein, in timp ce acesta se afla in inchisoare. Astfel, PET a primit, in septembrie 2014, un raport al administratiei penitenciarelor despre riscul de radicalizare al suspectului (22 de ani) aflat in detentie. ”Elementele raportului nu au condus la ideea ca el planuia un atac”, se arata, surprinzator, intr-un comunicat al PET. Potrivit marturiilor fostilor prieteni ai lui Hussein, acesta isi lasase barba, ”nu mai discuta despre fete, masini, ci numai despre religie, situatia din Gaza si despre o ascensiune in Paradis”. Omar a stat inchis peste un an pentru ca a injunghiat un tanar in Copenhaga. Pe de alta parte, mai multi tineri, care s-au prezentat ca prieteni ai lui Omar, au retras, luni seara, florile depuse in locul unde acesta a fost impuscat de politie. ”Acest baiat nu stia ce face”, a explicat o femeie, una din persoanele care a depus, din compasiune, flori, potrivit AFP. Cu esarfe negre stranse in jurul fetei, la nivelul ochilor, cei care au luat florile au spus ca obiceiul de  lasa flori ”nu este conform cu Islamul”. ”Era un om bun, nu era terorist, teroristi sunt Danemarca, SUA, Israelul”, a declarat unul din ei. Grupul a plecat strigand ”Allahou Akbar!”. Tot seara, 30.000 de danezi au omagiat victimele lui Hussein, depunand flori la centrul cultural Krudttønden si la o sinagoga, unde acestea au fost ucise.

Egiptul cere interventie internationala in Libia contra jihadistilor

Florile depuse unde a fost împuşcat Hussein au fost înlăturate cu şuturi de prietenii săi

Dupa executarea a 21 de egipteni de catre ISIS in Libia, presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a cerut Consiliului de Securitate al ONU adoptarea unei rezolutii cu privire la o interventie internationala in Libia contra jihadistilor, informeaza sputnik. ”Nu avem de ales, poporul si guvernul libian sunt de acord si ne-au chemat sa actionam pentru stabilirea securitatii”, a spus al-Sissi intr-un interviu la Europe1.

Obama vrea o retea mondiala antiterorism

Presedintele american planuieste organizarea unei retele mondiale in lupta contra terorismului, in timpul unei reuniuni internationale de amploare care se desfasoara in aceasta saptamana la Washington, a indicat, luni, Casa Alba. Initiativele se vor concentra pe metodele de a stopa radicalizarea, recrutarea si incitarea la violenta. La summit participa si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger