AcasăNewsTeroristii urmau sa decapiteze un ofiter de rang inalt

Teroristii urmau sa decapiteze un ofiter de rang inalt

Serviciile speciale au actionat la vreme, dar alerta terorista este la cel mai inalt nivel

Potivit anchetatorilor, atentatul viza instalatii militare aflate in sudul tarii. Alertata de serviciile de informatii, Directia generala de securitate interna (DGSI) a arestat patru suspecti, in ajunul sarbatoririi Zilei Nationale.

Serviciile speciale au actionat la vreme, dar alerta terorista este la cel mai inalt nivel

”Luni, 13 iulie, patru indivizi cu varste cuprinse intre 16 si 23 de ani, intre care un militar reformat din cadrul Marinei nationale, au fost arestati in patru locatii diferite. Acesti indivizi se pregateau sa comita actiuni teroriste impotriva instalatiilor militare franceze”, a declarat miercuri, ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, informeaza Rtbf. Potrivit unei surse apropiate anchetei, doua arestari au avut loc in regiunea pariziana si in apropiere de Marsilia. Alte doua arestari au fost facute in nordul Frantei si in regiunea lyoneza, informeaza postul de radio France Info.

Vroiau sa filmeze si sa distribuie pe Internet executia

Potrivit Le Monde, cei arestati si-au detaliat planurile in timpul anchetei. Mai precis, un ofiter de rang inalt din sudul Fantei era vizat, urmand sa fie ucis. Suspectii au declarat ca aveau intentia sa-l decapiteze si sa filmeze executia cu o camera GoPro. Atacul era planificat pentru decembrie sau pentru ”aniversarea” in ianuarie 2016 a atentatelor sangeroase din Paris de la inceputul anului, soldate de 17 morti. ”Principalul instigator a fost reperat pentru activismul sau in retelele sociale si in relatiile cu jihadistii francezi, astazi incarcerati. El a fost semnalat de catre autoritati din cauza veleitatilor sale de plecare in Siria”, a precizat Cazeneuve. Din octombrie 2014, suspectul si complicii sai au fost sub supraveghere. Ieri dimineata, suspectii erau in continuare interogati in sediile Directiei generale de securitate interna (DGSI). In Franta, amenintarea terorista se afla la cel mai ridicat nivel.

Sute de persoane arestate pentru tentativa de lovitura de stat

Aproximativ trei sute de persoane care, potrivit autoritatilor franceze, incercau sa dea o ”lovitura de stat”, marti, de Ziua Nationala a Frantei, au fost arestate in cadrul unei manifestatii organizate de ”Miscarea 14 iulie”, informeaza Russia Today. Manifestantii, intre care militanti ai miscarilor antimondialiste, unii purtand masti Anonymous, au raspuns unei invitatii pe internet de adunare in Piata Concorde pentru a marsalui apoi spre Adunarea Nationala (camera inferioara a Parlamentului), avand ca obiectiv ”rasturnarea puterii”. In final, aproximativ trei sute de persoane au fost arestate in apropierea garii de Nord si Beaubourg. Actiunea fortelor de ordine nu s-a soldat cu violente din partea protestatarilor. Manifestatia nu a fost declarata si ca atare a fost considerata ilegala de autoritati. Pe Internet, ”Miscarea 14 iulie” facea un apel la ”insurectie” in Franta” pentru ca un ”nou guvern sa-i inlocuiasca pe actualii politicieni incepand cu 14 iulie”. „Armata va avea de facut o alegere si speram ca ni se va alatura. Apoi vom prelua controlul unor cladiri strategice: Élysée, Matignon (resedinta premierului), Palatul Luxembourg si Adunarea Nationala”, a anuntat Myriam Vouters, purtator de cuvant al miscarii, pentru revista ”Les Inrockuptibles”.

 

author avatar
Tudor Borcea
466 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger