AcasăNewsTeroristii din Ottawa, „radicalizati” de serviciile secrete canadiene

Teroristii din Ottawa, „radicalizati” de serviciile secrete canadiene

Zehaf-Bibeau era inconjurat de ofiteri sub acoperire ce se dadeau drept islamisti

Mass media din Canada este concentrata pe cele doua atacuri teroriste executate de „elemente radicalizate de catre ISIS”.

Zehaf-Bibeau era inconjurat de ofiteri sub acoperire ce se dadeau drept islamisti

Insa, doar serviciile secrete canadiene stiu ca „radicalizarea” celor doi teroristi a fost facuta de catre agenti sub acoperire, care voiau sa vada pana unde vor ajunge cei doi. Si s-a vazut!

Nathan Cirillo, militarul ucis in timp ce era in garda

CNN a observat corect ca autoritatile canadiene nu au dezvaluit nicio legatura directa intre  ISIS si Michael Zehaf-Bibeau, cel care l-a impuscat mortal, miercuri, pe caporalul Nathan Cirillo, care era in garda la Monumentul eroilor de razboi din centrul capitalei canadiene, atacand si Parlamentul. Atacul a avut loc la numai doua zile de cand alt „element radicalizat” a ucis un alt soldat, in Quebec,  intrand cu masina in el. „Totul”, scriu ziarele, „la cinci zile dupa ce Canada a ridicat nivelul amenintarii teroriste, din cauza implicarii in razboiul anti-ISIS”. AP a relatat insa ca Zehaf-Bibeau, care se convertise de curand la Islam, era de multa vreme in atentia serviciilor secrete. Acestea ii retinusera pasaportul, pentru a nu pleca in Turcia, de unde spera sa intre in Siria si sa se alature frontului ISIS. Care front habar nu avea de el. Nicio legatura.

Monitorizat „sustinut”

Amandoi teroristii se aflau sub supravegherea serviciilor secrete canadiene. Cei care ii „radicalizasera” erau ofiteri sub acoperire, care ii incitau la vorbe si la fapte, ca sa vada pana unde ar merge cu „ideologia islamica” si daca au, intr-adevar, legaturi cu ISIS. In timp ce serviciile secrete raportau misiuni sub acoperire „in sanul ISIS”, cei ce il cunosteau cu adevarat pe Zehaf-Bibeau il socoteau dus rau cu capul. Un prieten al teroristului, Dave Bathurst, a declarat pentru Globe and Mail ca Zehaf-Bibeau spunea uneori ca „diavolul este dupa el” si spunea ca „Shaytan (termen arab pentru diavoli si demoni) este prezent in toata lumea”. „Cred ca era bolnav mintal”, a subliniat acesta. Comportamentul lui Zehaf-Bibeau era atat de bizar, incat varstnicii de la moscheea din Burnaby i-au cerut sa nu mai participe la rugaciuni. Riscant, extrem de riscant, sa ai misiuni sub acoperire pe langa un astfel de element, care nici macar nu avea legaturi reale cu ISIS. Si nici monitorizarea „sustinuta” nu le-a iesit prea bine serviciilor secrete canadiene, din moment ce omul a reusit sa ucida un tanar militar si sa-i bage sub scaune pe parlamentarii canadieni.

author avatar
Adina Mutar
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger