AcasăNewsTeroristii din Bruxelles planuiau sa loveasca Franta

Teroristii din Bruxelles planuiau sa loveasca Franta

Mohamed Abrini este ”omul cu palarie” de pe aeroportul Zaventem

Organizatorii dublului atentat sinucigas din Bruxelles din 22 martie, soldat cu moartea a 32 de persoane, planuiau in prima faza sa atace din nou Franta insa si-au modificat proiectele si au decis sa actioneze in Belgia, dupa arestarea mai multor suspecti, a informat, ieri, Parchetul federal belgian.

Mohamed Abrini este ”omul cu palarie” de pe aeroportul Zaventem

”Numeroase elemente ale anchetei arata ca gruparea terorista avea initial intentia sa loveasca in Franta”, a declarat procurorul general belgian. ”Surprinsi de rapiditatea si progresul anchetei, ei au luat ulterior decizia sa atace de urgenta in Belgia”, a adaugat acesta, informeaza Le Figaro. Vineri, politia belgiana l-a capturat in Anderlecht pe Mohamed Abrini (31 de ani), un belgiano-marocan, prieten din copilarie cu fratii Abdeslam, activ cautat dupa atentatele din Paris. In cursul audierilor, el a recunoscut ca apare alaturi de cei doi kamikaze suprinsi de camerele de luat vederi de pe aeroportul Zaventem. Abrini a declarat ca el este ”omul cu palarie” pe care anchetatorii incercau sa-l identifice. Confruntat cu rezultatele expertizelor el si-a recunoscut prezenta la fata locului, explicand ca si-a aruncat centura intr-o pubela si apoi si-a vandut palaria”, a informat Parchetul. Deja inculpat in ancheta franceza pentru ”asasinate teroriste”, Mohamed Abrini este urmarit in ancheta belgiana pentru ”participare la activitatile unui grup terorist, asasinate teroriste si tentativa de asasinate teroriste”. Abrini este suspectat ca a fost printre cei responsabili cu partea logistica in atacurile din Paris. El a fost filmat in compania lui Salah Abdeslam intr-o benzinarie din Oise (nord de Paris) in masina cu care au ajuns teroristii kamikaze la Stade de France, doua zile mai tarziu. Printre cei arestati vineri este si Osama Krayem, suspectat ca a furnizat sprijin activ comandourilor din Bruxelles, fiind inculpat pentru ”asasinate teroriste” (statia de metrou Maelbeek) de Parchetul belgian.

Manuel Valls, premierul francez, a estimat, ieri, la Alger, ca atacurile pe care le pregatea la Paris celula jihadista din Bruxelles constituie ”dovada amenintarilor ridicate ce apasa asupra Frantei, dar si asupra intregii Europe.

Tatal lui Salah Abdeslam: Trebuie sa plateasca

Tatal suspectului cheie din atentatele din 13 noiembrie 2015 din Paris, a declarat, la iesirea din inchisoarea din Bruges (Belgia) unde este detinut Salah, ca spera ca fiul sau ”sa se poata exprima in fata justitiei”. ”Va fi judecat, asta este justitia (…) cine a facut ceva trebuie sa plateasca, sper ca toata lumea va vorbi”, a declarat acesta pentru Europe 1. ”Nu stiu cum ajung copiii in situatii ca acestea, nu inteleg ce s-a petrecut in mintea lor”, a adaugat barbatul in varsta de 65 de ani. ”Ma aflu aici in Belgia de 40 de ani, eram fericiti, ieseam in oras, acum ne e frica sa mai parasim casa”, a mai spus acesta. Salah Abdeslam va fi extradat in Franta insa justitia belgiana vrea sa fie audiat si in alt dosar

SUA trimit bombardiere B-52 impotriva ISIS, in Irak si in Siria

Statele Unite au trimis, sambata, in Qatar, bombardiere strategice B-52 in sprijinul coalitiei care lupta impotriva Statului Islamic, au anuntat fortele aeriene americane, informeaza RTBF. Este prima data, dupa razboiul din Golf din 1991, cand celebrele avioane sunt afectate unui teatru de operatiuni din regiune. Ultima deplasare operationala a aparatelor B-52 Stratofortress a fost in 2006, in Afganistan. Avioanele trimise in Qatar erau de la baza americana Barksdale, insa armata americana nu a precizat cate au fost trimise. SUA asigura cel mai mare numar de raiduri in operatiunea Inherent Resolve” , lansata in august 2014 impotriva pozitiilor ISIS.

author avatar
Tudor Borcea
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger