AcasăNewsTermen-limita pentru plata impozitului pe profit

Termen-limita pentru plata impozitului pe profit

Formularul 101 privind impozitul pe profit se depune la administratia fiscala la care este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite

Anumiti contribuabili sunt obligati sa declare si sa plateasca impozitul pe profit pana la data de 25 februarie 2013, dar sunt numeroase surse de venit pentru care nu se achita taxe.

Formularul 101 privind impozitul pe profit se depune la administratia fiscala la care este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite

Expertii AvocatNet precizeaza ca,  potrivit Codului fiscal, exista doua categorii de contribuabili care trebuie sa raporteze impozitul pe profit cu o luna mai devreme ca majoritatea agentilor economici. Este vorba de contribuabilii prevazuti la art. 34, alin. 5, lit. a) si b) din Codul fiscal:

–         organizatiile nonprofit;

–         contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.

Declaratia 101 privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal la care contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii. Noul formular electronic al declaratiei 101 poate fi accesat la sectiunea Declaratii electronice, Descarcare declaratii, de pe site-ul www.anaf.ro.

Scutiri de impozit

Conform art. 15, alin 2 din Codul fiscal, organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:

a) cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;

b) contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;

c) taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;

d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;

e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;

f) dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;

g) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;

h) resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;

i) veniturile realizate din actiuni de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte;

j) veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit;

k) veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale.

l) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica;

m) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice (2%, care poate fi virat catre ONG-uri).

ONG-urile mai sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro intr-un an fiscal.

author avatar
Arpad Dobre
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger