AcasăNewsTeodorovici ne bagă pe toți în pușcărie

Teodorovici ne bagă pe toți în pușcărie

6 ani de închisoare riscă românii care nu-și achită contribuțiile la pensii și sănătate

Patronii, salariații, sportivii, persoanele care desfășoară activități independente, precum și cele fără ocupație riscă să ajungă după gratii. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, elaborat de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, instituie pedepse cu închisoare de la 1 la 10 ani pentru toți cei care nu își achită impozitele și contribuțiile în termen de 30 de zile.

6 ani de închisoare riscă românii care nu și achită contribuțiile la pensii și sănătate

Eugen Orlando Teodorovici a decis să rezolve deficitul bugetar prin amenințarea cu pușcăria la adresa celor care nu-și plătesc dările către stat în termen de maxim o lună. Una dintre justificările introducerii pedepselor absurde este aceea că, în acest fel, nu vor mai fi majorate taxele și impozitele, susține ministrul Finanțelor Publice. ”Măsurile propuse contribuie la diminuarea decalajului fiscal prin asigurarea veniturilor fiscale cuvenite bugetului general consolidat, în cuantum considerabil mai mare, fără a crește cotele de impozitare sau a introduce noi impozite sau taxe. Măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conduc la condiții concurențiale echitabile și transparente, reduc nivelurile datoriei publice, cresc resursele pentru investițiile publice. Măsurile propuse asigură un mediu concurențial corect prin impunerea de măsuri cu rol de creștere a conformării contribuabililor incorecți la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Cine merge la închisoare

Printre cei care vor fi băgați în pușcării se numără persoanele care nu plătesc în termen de 30 de zile impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română, impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, precum și impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală. Închisoare vor face și românii care nu plătesc la buget în termen de 30 de zile impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din arendă, pe veniturile sub formă de dobânzi, de dividende, pensii, pe veniturile din premii și jocuri de noroc și impozitul pe venituri din alte surse. Totodată, cei care nu își plătesc contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate vor fi pasibili de pedeapsa cu închisoarea.

Clemență pentru cei care achită pe loc

Ministrul Finanțelor Publice a introdus în proiect și posibilitatea de a se reduce pedepsele pentru cei care achită integral prejudiciul. Astfel, pentru prejudiciile mai mari de 100.000 de euro plătite integral, pedeapsa cu închisoarea se reduce la jumătate. Prejudiciile de până la 100.000 de euro achitate integral se pedepsesc cu amendă, iar cei care plătesc integral prejudiciul de până la 10.000 de euro vor putea scăpa de pedeapsă. Aceste prevederi se vor putea aplica și cauzelor aflate în curs de judecată, în care primul termen de judecată a avut loc anterior intrării în vigoare a legii.

Prin modificarea art.10, se creează mecanismul necesar pentru asigurarea unei recuperări mai rapide a sumelor(prejudiciilor) la bugetul de stat. Astfel, în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzută la articolele 6,8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. De asemenea, în aceleași condiții de acoperire integrală a prejudiciului de până la 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, se propune să poată fi aplicată și pedeapsa cu amenda, iar în cele cu prejudicii de până la 10.000 de euro se propune ca faptele să nu se pedepsească.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.331 afisari

5 COMENTARII

  1. Booon, se poate discuta. Atît cît se poate, pe marginea unor aberații. Dar pe vînzătorii și trădătorii României și ai românilor cînd îi priponiți, pe viață, băi, legiuitorii lui pește? Aaa, sînteți pe mîna cu ei, nu?

  2. Plateste pensiile imprumutandu-se cu dobanzi astronomice , dumnealui nu plateste , imprumuta fara numar pe spinarea prostilor si strange darile pe care le volatizeaza in paradisuri fiscale . Trai , naneaca , hehhehe !

  3. Asta pare un om cumsecade dar de fapt gândește si se comporta ca un borfas de pușcărie I a prostit pe oamenii cu taxa auto si acuma nu o mai da deloc

  4. Nu stiu de ce,dar,mie mi se pare ca s-a inspirat din legislatia foarte dura a USA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger