Cand a avertizat ca va trimite controale la marile institutii financiare din tara, Eugen Teodorovici nu a fost luat in serios, multi gandindu-se ca e doar o rabufnire de moment a ministrului. Ei bine, rabufnirea s-a materializat pe final de ianuarie, cand la doua banci importante au descins inspectorii ANAF. Iar un al treilea control va avea loc in februarie, desi poate era mai potrivit un desant fara toata aceasta publicitate.
In ultimii ani, mai toti politicienii perindati pe la guvernare au acuzat bancile ca externalizeaza profiturile obtinute in Romania pentru a evita plata impozitului; asta, chiar daca pe plaiurile mioritice se practica una dintre cele mai scazute rate la impozitul pe profit din UE! Dincolo de acest aspect, bancherii au fost aratati cu degetul (si inca mai sunt) si pentru dobanzile practicate, considerate prea mari pentru nivelul Romaniei.
Ca o dovada ca politica de raportare la tupeul bancilor s-a schimbat, Guvernul PSD a introdus in luna decembrie o taxa pe activele bancare variabila in functie de nivelul Robor (activele bancilor ar urma sa fie taxate atunci cand media trimestriala a ROBOR depaseste pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv). Mai cunoscuta ca „Taxa pe lacomie”, masura a starnit numeroase controverse, insa efectele ei se vor face simtite in urmatoarele luni. Pana atunci…
Directia Generala a Marilor Contribuabili (DGAMC), trecuta recent in subordinea ministrului Teodorovici, a inceput sa verifice raportarile bancilor. „Acestea vizeaza impozitul pe profit si impozitul pe veniturile obtinute din Romania in perioada 2011-2016, respectiv 2012-2017. De asemenea, in data de 10 ianuarie 2019 a mai fost avizata o unitate bancara cu privire la efectuarea unei inspectii fiscale partiale, incepand cu data de 12 februarie 2019, care va avea ca obiect impozitul pe profit datorat in perioada 2013-2017”, anunta ANAF, intr-un punct de vedere trimis profit.ro.