AcasăNewsTeodorovici iartă Cuba de datorii în schimbul leacului pentru cancer

Teodorovici iartă Cuba de datorii în schimbul leacului pentru cancer

Eugen Teodorovici a propus oficial Cubei compensarea datoriei istorice faţă de România, în schimbul tratamentului anti-cancer pe care îl dezvoltă această ţară, arată un document oficial al Ministerului Finanţelor.

Eugen Teodorovici Sursa foto Facebook

„În condiţiile în care partea cubaneză va fi de acord cu propunerea de cooperare în domeniul medical şi alte domenii identificate de ambele părţi, va fi necesar să se identifice o soluţie din punct de vedere juridic, astfel încât operaţiunea respectivă să fie luată în considerare ca o compensare a datoriei Republicii Cuba faţă de România, cu respectarea legislaţiei în vigoare din România privind reglementarea drepturilor valutare provenite din activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională desfăşurată înainte de 31 decembrie 1989 şi din conturile de cliring şi barter. În acest sens, este necesară clarificarea poziţiei autorităţilor cubaneze”, susţine Ministerul Finanţelor.

În data de 2 decembrie 2018, Teodorovici şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, au efectuat o vizită în Cuba, controversată la acea vreme.

El a propus, astfel, „să fie valorificate unele facilităţi medicale şi de cercetare din ţara noastră prin realizarea unor proiecte comune în domeniul oncologiei, diabetologiei şi famaceutic, care să permită României să realizeze venituri compensatorii faţă de datoria Cubei şi să găsească soluţii pentru tratamentele contra cancerului”, potrivit sursei.

author avatar
Emanuela-Andreea Pană