AcasăNewsTeodorovici, despre esecul privind absorbtia fondurilor UE: "Zambetul meu va fi larg...

Teodorovici, despre esecul privind absorbtia fondurilor UE: „Zambetul meu va fi larg la final de an”

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca, in primele cinci luni ale anului in curs, estimarile privind absorbtia fondurilor europene se afla sub asteptarile avute initial, in special la mediu si transport. Cu toate astea, el a precizat ca este convins ca pana la finalul anului obiectivul va fi atins.

„Zambetul meu va fi cu siguranta foarte larg la final de an, cand vom atinge obiectivul pe care l-am spus, si anume acela de peste 3,5 miliarde de euro, in facturi, catre Comisia Europeana. In primele cinci luni ale acestui an, ceea ce am estimat se afla sub asteptarile pe care le-am avut initial, pentru ca sunt multe facturi care nu ajung inca la noi, din partea marilor companii de lucrari, in special la mediu si transport”, a aratat Teodorovici, citat de realitatea.net.

Totodata, ministrul Fondurilor Europenea precizat ca  sunt companii care au venit si au licitat, cu preturi mult mai mici decat ar fi putut fi facute acele lucrari, motiv pentru care acum sunt blocate, si, prin urmare,  ajung sa nu se cheltuiasca acesti bani de la Comisia Europeana.

„Noi o sa modificam in primul si in primul rand legislatia pe achizitii publice ca sa nu se mai permita astfel de situatii, sa nu se mai conteste atat de des si multe astfel de situatii”, a spus Teodorovici.

„Pentru urmatorul cadru europen, am trimis Comisiei Europene si urmeaza sa se aprobe spre luna august, septembrie, Acordul de Parteneriat cu partea comunitara, iar finantarea va incepe inca din 2014. Vom avea un nivel de absorbtie la finalul acestui an, pe urmatorul cadru oficial, chiar destul de ridicat”, a precizat Teodorovici.

Intrebat cat va pierde Romania pe actualul exercitiu bugetar, Teodorovici a aratat ca, daca se face o socoteala a ceea ce inseamna 80% din 19,2 miliarde alocate Romaniei in aceasta perioada, inseamna aproximativ 3,7 miliarde de euro.  „Acesta ar fi riscul astazi, noi ce facem astazi este doar sa reducem cat mai mult, daca se poate spre zero, in special in zonele de mediu si transport”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene.

Foto: realitatea.net

author avatar
Alina Costache
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger