Cauta

Temutul paloș al lui Ștefan cel Mare a devenit icoană la Sibiu.„În fața oricărui necaz istoric trebuie să stăm demni”

După ce renumitul paloș al domnitorului Ștefan cel Mare a ajuns pe meleagurile Sibiului, credincioșii au acum ocazia de a se reculege la biserica unde a fost depus pentru o perioadă.

Așadar, la o biserică din Sibiu temutul paloș al domnitorului a fost plasat într-o raclă și expus în lăcașul de cult.

Cu toate că preotul care slujește la acea biserică a spus enoriașilor că este doar un obiect cu importanță istorică, neavând statut de icoană, totuși, enoriaşii nu s-au putut abţine să sărute cutia în care aceasta este păstrată.

Astfel, rând pe rând, oamenii se închină mai întâi la icoane, apoi la sabia lui Ștefan cel Mare. Chiar dacă nu au voie să pupe nicio raclă, unii uită de această regulă și se bazează pe ideea că oricum au mască de protecție.

Ce spune preotul din Sibiu

„Sabia lui Ștefan cel Mare, un dar, un simbol al demnității noastre naționale și a istoriei noastre. Sabia nu este o icoană, ci un simbol muzeal, dar care poate sta într-o biserică, ca locaș de cultură și ca un exemplu pentru toți cei vor veni aici și o vor vedea și vor lua aminte la tot ce a fost frumos în istoria noastră. E ca un semn că în fața oricărui necaz istoric care se întâmplă, trebuie să stăm demni”, a spus preotul Cătălin Dumitrean, din Sibiu.

Potrivit preotului această sabie a marelui domnitor ar trebui să-i ajute pe credinșioși în această perioadă zbuciumată, din cauza pandemiei de COVID-19.

În muzeul Topkapî din Istanbul, fostul mare palat al sultanilor otomani, în sala dedicată armelor, lângă o sabie japoneză, se află o spadă moldovenească. Simplă şi cu lama ”muncită”, atrage atenţie prin dimensiuni, dar mai ales prin heraldica mânerului.

Mai precis, pe discul mânerului apar stema Moldovei, capul de bour şi inscripţia în slavonă ”Io Ştefan Voievod domn al Ţării Moldovei”. Este clar, aşa cum au atestat specialiştii în armament, sabia de luptă a voievodului moldovean.

Sabia care a aparținut domnitorului a fost împrumutată de statul român de la muzeul unde este expusă în Turcia.

E a a fost adusă în România în anul 2018. Cu această ocazie, Jandarmeria Română, împreună autorităţile locale, au pregătit un ceremonial militar şi religios impozant în Piaţa Tricolorului.

Sabia a fost dusă apoi, la Sibiu, unde, în prezenţa a mii de persoane, sabia a fost binecuvântată la Catedrala Mitropolitană de către Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, şi de către un sobor de preoţi, potrivit dcnews.ro

Ultimele stiri

  • Un important stat european se izolează de restul lumii. Garduri şi bariere de 2,5 miliarde de euro, la graniţă
  • Alege ce citești
  • Medicii au luat în calcul externarea lui Florin Piersic. Când ar putea pleca acasă marele actor
  • Alege ce citești
  • USR, între dezvăluirile lui Coldea și clanul Fabian
  • Guvernul şi i-a „pus în cap” pe angajaţii de la Senat și Camera Deputaților. Oamenii au protestat pe holuri
  • Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să-ţi cânte Irina Loghin la nuntă
  • Iris Ionescu, tânăra de 17 ani care caută remediu împotriva tuberculozei, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Matrapazlâcuri la Ministerul Energiei. Au vrut să fure de la săraci ca să dea la bogați
  • Unde i-a împins nevoia pe românii care îşi caută o locuinţă. Sunt dispuşi să stea în „bombe” comuniste, numai pentru că e mai ieftin
  • Exit mobile version