AcasăNewsTelegondolele lui Costin Marian Francu au carat milioane de euro in Panama

Telegondolele lui Costin Marian Francu au carat milioane de euro in Panama

Unul dintre bogatasii Romaniei care si-a “migrat” o parte a afacerilor in Panama, departe de controalele Fiscului autohton, este Costin Marian Francu.

Costin Marian Francu, cunoscut si ca „Securistul zapezii”, si-a pus la adapost in Panama milioanele de euro castigate de pe urma telegondolelor de la Mamaia si Piatra-Neamt (si nu numai)

Cunoscut indeosebi prin afacerile in domeniul constructiilor, el a detinut de-a lungul timpului si business-uri in agricultura, salubritate, prelucrarea lemnului, intermedieri financiare tip leasing, fabricarea de produse din cauciuc sau de piese auto. Direct sau indirect, prin firme-mama sau cu ajutorul familiei, Francu a fost implicat pana acum in Romania in nu mai putin de 23 de societati comerciale. Mai mult de jumatate dintre acestea au ajuns in faliment, lichidate sau dizolvate, lasand statului si partenerilor datorii neplatite.

A descoperit mirajul panamez inca din 2005

Costin Marian Francu

In timp ce isi baga in insolventa una cate una firmele din tara, Francu isi deschidea in 2005, in februarie, nu unul, ci doua offshore-uri in Panama. Offshore-uri care si acum sunt active, pentru functionarea lor fiind platite anual taxele impuse de autoritatile panameze. WEST COAST TRADERS INC. si BUSES INVESTMENT INC. sunt cele doua entitati pe care Costin Marian Francu le controleaza in mod direct in Panama. In ambele firme el detine calitatile de “presidente” si “director”, documentele oficiale emise de oficialitatile panameze si intrate in posesia redactiei “National” certificand acest fapt.Aceleasi documente, care arata ca WEST COAST TRADERS INC. si BUSES INVESTMENT INC. se ocupa cu plasarea de investitii in alte corporatii, lasa sa se inteleaga faptul ca respectivele firme din Panama nu sunt decat “bidoane” in care Francu pare sa isi fi ascuns banii de controlul Fiscului roman si al autoritatilor europene. Cum niciuna din firmele panameze nu a detinut vreodata actiuni la firme din Romania, este tot mai clara ideea ca afaceristul Costin Francu a folosit offshore-urile din Panama pentru a scoate din Romania banii castigati. Desigur, daca acesti bani ar fi fost impozitati corect, nimeni nu ar avea nici o problema cu aventurile fiscale panameze ale lui Francu. Numai ca, asa cum am spus, mai mult de jumatate din afacerile pe care le-a detinut Francu din 1990 si pana in prezent sunt fie falimentate, fie in insolventa. Iar cum legea romaneasca este destul de permisiva la acest capitol, datoriile firmelor falimentate intentionat sau nu de Francu au fost sterse de timp.

Contractele cu statul ii pot aduce oricand un dosar penal

Documentele care atestă că Frâncu deţine două offshore-uri în Panama

Offshore-urile din Panama controlate de Francu ar putea ascunde insa secrete si mai mari, ce ar putea provoca anchete spectaculoase ale procurorilor DNA in Romania. Caci Francu nu este chiar un om de afaceri care si-a cladit businessul caramida cu caramida. In 1990, Costin Francu era director in Ministerul Industriilor, iar trecerea rapida a acestuia in afacerile private a confirmat pentru unii ca acesta era de fapt un intermediar al Securitatii. Acelasi Francu, cu bani multi facuti peste noapte, s-a implicat direct in procesul de privatizare a Uzinelor Aro, proces ce a esuat in falimentarea si spolierea de active a vechii uzine.

Desi pana la verificarile procurorilor DNA nu este decat o supozitie, firmele offshore din Panama ar fi putut fi folosite de Francu si pentru a “alimenta” comisioanele acordate diversilor edili ce i-au oferit in schimb contracte de zeci de milioane de euro. Caci Costin Francu, prin grupul de firme Dunarea, a primit, de multe ori si fara licitatie, contractele pentru realizarea instalatiilor de telegondola din Mamaia, din Piatra Neamt si din Sinaia. Primarii care i-au oferit contractele au fost sau sunt cercetati de procurorii DNA pentru fapte de coruptie. Asa ca nu este exlus ca cele doua offshore-uri din Panama sa fi fost integrate in circuite evazioniste si de mituire a unor functionari publici si alesi locali din Romania. Un alt mare semn de intrebare este legat de inca o afacere a lui Francu, cea privind construirea unei telegondole si amenajarea unei partii olimpice la Borsa, proiect in care ar fi incasat 13 milioane de euro si in care procurorii DNA fac investigatii in ceea ce o priveste pe Elena Udrea. Desi lucrarile au demarat in 2008, nici acum Francu nu a predat constructiile si instalatiile.

Lista societatilor comerciale in care a fost implicat Costin Francu:


 

 

author avatar
National
11.027 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger