AcasăNewsTele-Putin la postul national rus

Tele-Putin la postul national rus

Putin si ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, la cules de ciuperci

Postul  tv public Rossia 1 a lansat o emisiune saptamanala consacrata liderului de la Kremlin, de parca nu era suficient de prezent in mass-media din Rusia. Dar popularitatea lui Putin este in scadere dupa anuntul reformei de crestere a varstei de pensionare.

Putin si ministrul rus al Apararii Serghei Soigu la cules de ciuperci

Luni seara, telespectatorii Rossia 1 l-au putut vedea pe Vladimir Putin-aflat la putere din 1999- culegand ciuperci prin Siberia, discutand cu minerii sau cu scolarii. Chiar daca Putin este deja omniprezent in media oficiala rusa, noua emisiune, denumita ”Mocova. Kremlin. Putin” propune un format nou pentru a-l pune in lumina pe presedinte. Purtatorul de cuvant al Kremlinului a declarat ca este vorba de un proiect al VGTRK (audiovizualul public din Rusia) si nu al Kremlinului. ”Ceea ce este important pentru noi este ca informatiile privindu-l pe presedinte, agenda sa, sa fie aratate corect si fara deformari”, a adaugat Peskov, precizand ca Putin nu va participa personal la acest program. Dmitri Peskov a participat insa la prima emisiune si a gasit de cuviinta sa spuna urmatoarele, la microfonul lui Vladimir Soloviev, personalitate tv pro-Kremlin: ”Putin nu iubeste numai copiii, iubeste oamenii in general. Este o persoana foarte umana”. Majoritatea emisiunii a fost consacrata sustinerii pozitiei lui Putin pe tema proiectului reformei pensionarii, anuntata in luna iunie si soldat cu ample proteste de strada. Saptamana trecuta, Vladimir Putin a propus cresterea varstei de pensionare pentru femei de la 55 la ora actuala, la 60 de ani (fata de 63 in textul prezentat in iunie).In privinta barbatilor, varsta de pensionare a fost fixata la 65 de ani, fata de 60 la ora actuala.Duminica, in ciuda concesiilor Kremlinului, mii de rusi au iesit iar in strada protestand fata de reforma pensionarii. Putin, care s-a pronuntat anterior impotriva unei cresteri a varstei de pensionare, si-a vazut, in iunie, cota de popularitate scazand la 64%, fata de 80% in luna mai, potrivit institutului de sondaj VTsIOM.

Rusia vrea o UE stabila si prospera

Rusia doreste un bloc comunitar european care sa se dezvolte de-o maniera stabila si previzibila, sa prospere , si spera sa-si consolideze relatiile bilaterale cu membri sai, a declarat luni purtatorul de cuvand al Kremlinului, Dmitri Peskov. Peskov, citat de agentia China Noua,  comenta astfel recentele declaratii ale presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, care estima ca Vladimir Putin viseaza la ”dezmembrarea UE”. ”Dat fiind faptul ca UE este principalul partener comercial si economic al Rusiei, urmata de China, o UE stabila care evolueaza previzivil si prosper este evident in interesul nostru”, a declarat Peskov. La ora actuala, 45% din comertul exterior al Rusiei il reprezinta zona UE. Dmitri Peskov a reamintit ca Vladimir Putin a fost mereu ”clar” asupra pozitiei Rusiei pe acest subiect si ca ”nimic nu s-a schimbat”. Cu toate ca Peskov a notat ca relatiile dintre Rusia si UE sunt ”inghetate”, Kremlinul vrea sa relanseze aceste relatii. ”Asa cum a spus presedintele Putin, Rusia este gata sa amelioreze si sa redea elanul relatiilor, cand Bruxelles va fi pregatit pentru aceasta”, a subliniat Peskov. Oficialul Kremlinului a precizat ca relatiile bilaterale UE-Rusia continua sa se dezvolte mai ales in sectorul energiei.

author avatar
Tudor Borcea
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger