Promisiunea lui Iohannis de a da câte 500 de euro bonus pentru personalul medical implicat în Covid s-a dovedit a fi doar o țeapă. Și asta în primul rând pentru că nimeni nu a primit până acum niciun ban, iar în al doilea rând criteriile de alocare a bonusurilor sunt atât de confuze, încât prea puțini medici și asistente se vor putea încadra.
Cei 500 de euro promiși de președintele Iohannis medicilor și asistentelor implicați în pandemia Covid, alocați din fonduri europene încă neaccesate, se dovedesc a fi doar o bătaie de joc la adresa personalului medical. ”Medicii noștri, personalul medical sunt linia noastră de apărare împotriva epidemiei. Deci, am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil. Am promisiuni din Guvern, am vorbit cu premierul Orban, cu ministrul Fondurilor Europene, am promisiuni că în foarte puțin timp vor veni cu soluții foarte concrete”, declara Iohannis la începutul lunii aprilie. Primii care s-au prins că nu vor primi niciun ban au fost medicii și asistentele de la Spitalul de Urgență ”Sf.Ioan” din Capitală, care au ieșit ieri să protesteze în fața unității sanitare. Sindicaliștii atrag și ei atenția că managerii de spitale, desemnați să întocmească listele cu beneficiarii bonusului, se tem să facă acest lucru, dat fiind criteriile dificil de îndeplinit pentru primirea banilor. ”Este cea mai mare tâmpenie pe care am pomenit-o. Numai ăștia puteau să facă așa ceva. Sunt spitale care nu au fost trecute la unități Covid, dar au pacienți Covid. În discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Muncii ni s-a spus că toată lumea care a avut de-a face cu bolnavi Covid, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, va primi bonusul. În plus, pacienți suspecți sau chiar infectați cu Covid au venit în aproape toate spitalele din țară. Ar fi trebuit să se facă o regulă generală pentru ca toți angajații din spitale să primească acest bonus. Toți reclamă în continuare că, deși au avut bolnavi cu Covid, nu primesc nimic. Potrivit legislației în vigoare, pe timp de pandemie ar fi trebuit să acorde un spor maxim de 85% din salariu medicilor și asistentelor din toate spitalele, ceea ce ar fi însemnat mult mai mult decât acel bonus de 500 de euro”, ne-a declarat președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu.
Loteria Covid
Văzând că bonusul promis de Iohannis înseamnă sume uriașe de bani, Ministerul Sănătății a trimis managerilor de spitale modelele documentelor justificative, pe care trebuie trecut, nominal, fiecare cadru medical, cu ora și modul în care a luat contact cu un pacient Covid. Dacă ai avut ”noroc” și te-ai întâlnit cu un caz confirmat ulterior ai șansa să iei bonusul, dacă nu, nu primești nimic. ”În fața pacientului suspect sau confirmat au stat cadre medicale, iar acum vin și spun că acel bonus se dă doar personalului care a intrat în contact pentru transportul, manipularea, investigarea și tratarea pacienților confirmați. Adică eu trebuie să aleg din personalul de la UPU, să văd pe zile, pe ore, care a fost posibil într-un contact cu un caz care s-a confirmat după ce a fost investigat, tratat. Nu am cum să le dau la toți, pentru că situațiile de finanțare nu îmi permit acest lucru și nu știu ce o să iasă. Afirmăm în spațiul public că vor fi retribuiți suplimentar și când vine vorba la plată hai să facem o selecție. Trebuie să le dau doar celor care au interacționat cu un caz confirmat și cum să fac asta pentru UPU, care lucrează în ture, cum să facă șeful UPU diferențierea, care se chinuie de ani de zile să-i țină pe oameni acolo, că nu avem personal suficient, când unul o să ia și altul, nu? În documentele justificative trebuie să apară explicit, pe persoană, nominal. Să vedem acum o asistentă care a avut un contact cu un pacient care s-a dovedit pozitiv după două zile. Nu a ținut nimeni socoteala asta, răscolim acum în tone de hârtii să vedem care și cum, ca să avem justificările. Eu înțeleg că la nivelul țării s-au strâns pe hârtie niște sume uriașe, dar trebuia gândit înainte și după aceea să vorbești despre un drept care se acordă. Trebuia să stabilească un criteriu unitar pe toată țara”, ne-a declarat Marius Niculescu, manager al Spitalului Județean de Urgență Ploiești.