AcasăNewsȚeapa lui Iohannis: Fără bonusuri pentru medicii și asistentele Covid

Țeapa lui Iohannis: Fără bonusuri pentru medicii și asistentele Covid

Cadrele medicale s-au trezit și fără sporuri și fără bonusurile lui Iohannis

Promisiunea lui Iohannis de a da câte 500 de euro bonus pentru personalul medical implicat în Covid s-a dovedit a fi doar o țeapă. Și asta în primul rând pentru că nimeni nu a primit până acum niciun ban, iar în al doilea rând criteriile de alocare a bonusurilor sunt atât de confuze, încât prea puțini medici și asistente se vor putea încadra.

Cei 500 de euro promiși de președintele Iohannis medicilor și asistentelor implicați în pandemia Covid, alocați din fonduri europene încă neaccesate, se dovedesc a fi doar o bătaie de joc la adresa personalului medical. ”Medicii noștri, personalul medical sunt linia noastră de apărare împotriva epidemiei. Deci, am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil. Am promisiuni din Guvern, am vorbit cu premierul Orban, cu ministrul Fondurilor Europene, am promisiuni că în foarte puțin timp vor veni cu soluții foarte concrete”, declara Iohannis la începutul lunii aprilie. Primii care s-au prins că nu vor primi niciun ban au fost medicii și asistentele de la Spitalul de Urgență ”Sf.Ioan” din Capitală, care au ieșit ieri să protesteze în fața unității sanitare. Sindicaliștii atrag și ei atenția că managerii de spitale, desemnați să întocmească listele cu beneficiarii bonusului, se tem să facă acest lucru, dat fiind criteriile dificil de îndeplinit pentru primirea banilor. ”Este cea mai mare tâmpenie pe care am pomenit-o. Numai ăștia puteau să facă așa ceva. Sunt spitale care nu au fost trecute la unități Covid, dar au pacienți Covid. În discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Muncii ni s-a spus că toată lumea care a avut de-a face cu bolnavi Covid, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, va primi bonusul. În plus, pacienți suspecți sau chiar infectați cu Covid au venit în aproape toate spitalele din țară. Ar fi trebuit să se facă o regulă generală pentru ca toți angajații din spitale să primească acest bonus. Toți reclamă în continuare că, deși au avut bolnavi cu Covid, nu primesc nimic. Potrivit legislației în vigoare, pe timp de pandemie ar fi trebuit să acorde un spor maxim de 85% din salariu medicilor și asistentelor din toate spitalele, ceea ce ar fi însemnat mult mai mult decât acel bonus de 500 de euro”, ne-a declarat președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu.

Loteria Covid

Văzând că bonusul promis de Iohannis înseamnă sume uriașe de bani, Ministerul Sănătății a trimis managerilor de spitale modelele documentelor justificative, pe care trebuie trecut, nominal, fiecare cadru medical, cu ora și modul în care a luat contact cu un pacient Covid. Dacă ai avut ”noroc” și te-ai întâlnit cu un caz confirmat ulterior ai șansa să iei bonusul, dacă nu, nu primești nimic. ”În fața pacientului suspect sau confirmat au stat cadre medicale, iar acum vin și spun că acel bonus se dă doar personalului care a intrat în contact pentru transportul, manipularea, investigarea și tratarea pacienților confirmați. Adică eu trebuie să aleg din personalul de la UPU, să văd pe zile, pe ore, care a fost posibil într-un contact cu un caz care s-a confirmat după ce a fost investigat, tratat. Nu am cum să le dau la toți, pentru că situațiile de finanțare nu îmi permit acest lucru și nu știu ce o să iasă. Afirmăm în spațiul public că vor fi retribuiți suplimentar și când vine vorba la plată hai să facem o selecție. Trebuie să le dau doar celor care au interacționat cu un caz confirmat și cum să fac asta pentru UPU, care lucrează în ture, cum să facă șeful UPU diferențierea, care se chinuie de ani de zile să-i țină pe oameni acolo, că nu avem personal suficient, când unul o să ia și altul, nu? În documentele justificative trebuie să apară explicit, pe persoană, nominal. Să vedem acum o asistentă care a avut un contact cu un pacient care s-a dovedit pozitiv după două zile. Nu a ținut nimeni socoteala asta, răscolim acum în tone de hârtii să vedem care și cum, ca să avem justificările. Eu înțeleg că la nivelul țării s-au strâns pe hârtie niște sume uriașe, dar trebuia gândit înainte și după aceea să vorbești despre un drept care se acordă. Trebuia să stabilească un criteriu unitar pe toată țara”, ne-a declarat Marius Niculescu, manager al Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
16.689 afisari

9 COMENTARII

  1. Exista vreun presedinte de Federatie Sindicala care sa nu ceara ( daca s-ar putea ) si de trei ori majorarea salariilor ? Nimic nou sub soare , sunt spitale din Romania care nu s-au confruntat cu nici un caz de coronavirus si vor la placinte inainte . Ungaria a rezolvat problema cu spoiala de 1500 de euro la cei implicati in combaterea pandemiei prin angajare directa cu bolnavii de coronavirus , bani ce se vor da la final personalului implicat in pandemie , doar la cei care nu se imbolnavesc de deces . Asa e romanu , vrea si cu slanina-n pod si cu porcu-n cotet …

    • Mai nea, articolul descrie prostia scoasă de trompeta care isi spune președinte si de prostia incompetenților din “guvernul meu” eu te inteleg ca ai ordin pe unitate sa descreditezi. Dar întrebarea este pentru cine? Pentru un retard mintal? Pentru un trădător? Pe vremuri serviciile erau concepute din oameni ce isi dădeau viata pentru România si pentru romani. Acum vad ca sunt concepute doar din oportuniști, capabili sa omoare România si romanii pentru trădători

  2. DIN CAUZA DE COVID NATIUNEA s-a trezit. Romanii AU INVIAT din adormire, LUATI MASURI URGENTE CINE MAI POATE, SA NU O LUĂM CU TOTII PE CAOAJĂ. Trebuie CA ASA ZISI REVOLUŢIONARI, FOŞTII CONDUCATORI DE STAT SI GUVERNANTI DE DUPA 1989 precum si SISTEMUL JUDICIAR DIN RO (inclusiv Av pop) SA LE FIE REDUSE LA ZERO salariile NESIMTITE si pensiile LOR speciale pana se solutionaeza DOSARELE PENALE; ALE REVOLUTIEI, MINERIADELOR, PRIVATIZARILOR FRAUDULOASE , FONDURILOR gen FNI si a furturilor nationale gen BANCOREX SI CREDITELOR EXTERNE ale TARII.

    • Sunt o coarda mancurto-stalinista lovita sistematic in falci si rozeta de stremeleagurile romanilor de pretutindeni , am numele de scena Kostyuska Sugidava Tiraspuleza si execut sugiukuri voluptoase pe caiet .

  3. Trebuia sa dea la toti. Mai ales Smurd si terapii.
    Eu cred ca merita toti indiferent ca esti in prima linie in linia a2a in a treia linie sau imediat in spatele frontului.
    Aci lupti cu un dusman invizibil toma deia sunt expusi toti.
    Asa explicam disperarea unui medic de famile sau disperarea celui ce ridica un leșinat in strada or nesiguranta celui ce aprovizionează un spital din linia 1ai.

    • Coliere , de unde sa dea la toti daca pizideaua a parjolit totul si a otravit fantanile ?

      • Pai disloca din cei 500 de miliarde bani Uie de corona moca. Insuuficienti ca America are 300 milioane si Uie un miliard iar Donald pac pac ma intekegi a dislocat de 6X mai mult…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger