Codul Fiscal a fost modificat de Executiv, iar o serie de măsuri au intrat deja în vigoare de la 1 august. Altele, însă, își vor produce efectele de la 1 ianuarie 2023.
Principalele măsuri care au intrat în vigoare pe 1 august 2022 sunt:
scumpirea țigărilor și băuturilor alcoolice, prin majorarea accizelor;
creșterea taxelor pentru jocurile de noroc;
reducerea pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor;
modificarea taxării contractelor part time.
De la 1 ianuarie 2023:
- Va fi eliminat impozitul specific pentru sectorul HoReCa; În sectorul HoReCa, ministrul Finanţelor a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit va fi 1 ianuarie 2023. Ordonanța elimină și excepţii cum e cea de cotă redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA.
- Crește impozitul pe dividente de la 5% la 8%;
- Va fi ajustat plafonul privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale, şi norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro;
- Microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor va fi de 1% din cifra de afaceri pentru cele care au cel puțin un angajat. Se elimină astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderiilor fără angajați;
- Firmele care nu au angajați vor trece la impozit pe profit de 16%;
- Scade pragul pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.
Impozitele locale cresc cu 50%
De asemenea, cresc şi impozitele. Dacă va fi aprobat în Parlament acel amendament, cota de impozitare va fi cu 50% mai mare. Spre exemplu, dacă avem un apartament de 3 camere, sector 1, an construcţie 1950, odată cu creşterea de 50%, impozitul pe care anul acesta am dat 204 lei va ajunge anul viitor la 307 lei, adică o creştere de 103 lei.
Va mai fi şi o supraimpozitare a veniturilor din chirii sau arendă, astfel că toată suma pe chirie va fi taxată. Până acum era scăzută o anumită sumă forfetară.
În urma acestor modificări, statul ar urma să obțină la buget în plus 1,2 miliarde lei în 2022 şi 10,5 miliarde de lei în anul 2023, adică între 1% şi 2% din PIB, la buget.