AcasăNews„Taxa pe robot” pentru încurajarea păstrării angajaților umani în supermarket. La ce...

„Taxa pe robot” pentru încurajarea păstrării angajaților umani în supermarket. La ce sumă ajunge

casa„Taxa pe robot” pentru încurajarea păstrării angajaților umani în supermarket. La ce sumă ajunge

Social-democrații iau în considerare mai multe variante pentru a încuraja păstrarea angajaților în supermarketuri, pe de o parte, și pe de altă parte, pentru a securiza veniturile pe care le încasează statul de la supermarketuri.

După ce lanțul de supermarketuri Auchan a anunţat că va renunţa la casieri și va introduce casele de marcat self pay, politicienii s-au gândit deja la o modalitate prin care să nu piardă bani la bugetul de stat.

Taxa pe robot, după modelul belgian

Social-democrații au apelat la modelul belgian, acolo unde fiecare magazin care instalează o casă rapidă de tip self pay trebuie să plătească și o taxă la stat. Astfel, instalarea unei case rapide ar putea aduce lunar, la stat, aproximativ 1.200 de lei, iar pentru clienții care preferă să își scaneze singuri alimentele ar putea fi introduse reduceri în magazin.

Propunerea prevede și ca la aceste case rapide să existe asistență umană, care să ajute clienții care întâmpină probleme.

„În primul rand trebuie sa discutam de oameni si ce vor face cei care vor ramane fara serviciu in acest caz. Mai presus de taxe sunt oamenii si de oameni trebuie sa ne ocupam si daca vorbim de oameni, eu cred ca trebuie sa existe posibilitatea dubla, adica sa fie si casele self-pay dar si casele cu angajati, pentru ca vorbim si de varstnici, persoane care nu se pricep (sa-si scaneze produsele) si nu se descurcă.”, spune Marius Budăi despre controversa Auchan.

Întrebat despre o taxă pe robot, Budăi a răspuns: „Putem gandi si o astfel de taxa, avem exemplul Belgiei in care s-a aplicat la nivel local. Putem gasi formule si modalitati”. O altă variantă este ca magazinele care renunță la casieri și își pun clienții să-și scaneze singuri produsele pe care le-au cumpărat, să ofere o reducere de preț. „Deciziile le luam impreuna cu partenerii sociali, dar eu personal m-am gandit, pentru ca atunci cand mergem singuri facem treaba unui casier”, a explicat acesta.

author avatar
Andreea Vlad