Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, vrea sa introduca prin noua lege a sanatatii o taxa pe berea cu alcool si pe mancarea tip fast-food. Specialistii avertizeaza ca masura va duce la scumpirea alimentelor si la cresterea somajului.
Scopul declarat al ministrului Vasile Cepoi este de a reduce consumul de mancare considerata nesanatoasa care, asociata cu berea cu alcool, conduce la imbolnaviri, deci, implicit la cresterea cheltuielilor statului cu spitalizarea si cu medicamentele. „Exista o morbiditate crescuta pe anumite boli cauzate de alimentatia nesanatoasa si ar fi firesc ca aceste produse sa fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic si, asa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (mai exact, accizate – n.r.), e firesc ca si berea cu alcool sa intre in aceasta categorie”, a spus Cepoi. Venind din partea unui medic, aceasta pozitie este perfect justificata, insa o astfel de lege, pe langa faptul ca implica o decizie politica, poate genera, ca si unele medicamente, efecte secundare extrem de grave.
Sanatosi, dar someri
Taxa pe fast-food este o idee mai veche a fostelor guverne perindate in ultimii doi ani. In 2011, de exemplu, a fost propusa o astfel de lege, a si fost lansata in dezbatere publica, insa a starnit numeroase controverse, fiind extrem de greu de implementat, asa ca a fost abandonata. Producatorii din domeniu s-au opus atunci, ca si acum, si anunta ca taxa pe berea cu alcool sau pe mancarurile tip fast food, departe de a rezolva vreo problema de sanatate, va duce la scumpirea alimentelor si, mai grav, ar putea determina desfiintarea a circa 40.000 de locuri de munca.