AcasăNewsTaxa pe bere scumpeste mancarea

Taxa pe bere scumpeste mancarea

Suprataxarea berii ar putea duce la scumpirea acestei bauturi si la somaj in domeniu

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, vrea sa introduca prin noua lege a sanatatii o taxa pe berea cu alcool si pe mancarea tip fast-food. Specialistii avertizeaza ca masura va duce la scumpirea alimentelor si la cresterea somajului.

Suprataxarea berii ar putea duce la scumpirea acestei bauturi si la somaj in domeniu

Scopul declarat al ministrului Vasile Cepoi este de a reduce consumul de mancare considerata nesanatoasa care, asociata cu berea cu alcool, conduce la imbolnaviri, deci, implicit la cresterea cheltuielilor statului cu spitalizarea si cu medicamentele. „Exista o morbiditate crescuta pe anumite boli cauzate de alimentatia nesanatoasa si ar fi firesc ca aceste produse sa fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic si, asa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (mai exact, accizate – n.r.), e firesc ca si berea cu alcool sa intre in aceasta categorie”, a spus Cepoi. Venind din partea unui medic, aceasta pozitie este perfect justificata, insa o astfel de lege, pe langa faptul ca implica o decizie politica, poate genera, ca si unele medicamente,  efecte secundare extrem de grave.

Sanatosi, dar someri

Taxa pe fast-food este o idee mai veche a fostelor guverne perindate in ultimii doi ani. In 2011, de exemplu, a fost propusa o astfel de lege, a si fost lansata in dezbatere publica, insa a starnit numeroase controverse, fiind extrem de greu de implementat, asa ca a fost abandonata. Producatorii din domeniu s-au opus atunci, ca si acum, si anunta ca taxa pe berea cu alcool sau pe mancarurile tip fast food, departe de a rezolva vreo problema de sanatate, va duce la scumpirea alimentelor si, mai grav, ar putea determina desfiintarea a circa 40.000 de locuri de munca.

author avatar
Arpad Dobre
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger