Cauta

Taxă la bloc pe animalele de companie. Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici

caine

Proprietarii de câini și pisici care trăiesc la bloc ar putea plăti bani în plus la întreținere. Se pare că asociațiile de proprietari pot impune celor care dețin în casă animale de companie plata unei taxe.

Totul a pornit de la o decizie a Curții de Apel Timișoara, acolo unde o femeie a cerut anularea unei hotărârii de Consiliu Local.

Proprietarii cu animale de companie trebuie să obțină de la Asociație un acord scris și ștampilat

Mai exact, documentul prevede ca proprietarul unui animal de companie să obțină de la Asociaţia de Proprietari un acord scris şi ștampilat, adoptat cu majoritatea voturilor vecinilor săi, respectiv acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe.

Deşi există milioane de iubitori de animale în România, legislaţia ţării nu oferă prevederi clare în ceea ce priveşte taxarea celor care cresc animalele de companie la bloc. De cele mai multe ori, sunt asociaţiile de proprietari care iau o decizie, însă şi proprietarii animalelor pot avea un cuvânt de spus dacă li se cere vreo taxă.

Decizia nr. 371/2007 a Consiliului Local din Timișoara prevedea obligația de a obține „acordul scris și ștampilat al Asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior,inferior și a celor învecinate de pe același etaj)”, dar și de a plimba câinii agresivi cu botniță, de a avea, pe timpul plimbării acestora, actul de identitate al proprietarului și carnetul de sănătate al animalului, de a curăța spațiul public de dejecții, toate sub sancțiunea unei amenzi contravenționale între 800 și 2000 lei.

Atacată în instanță în 2019, cu argumentul că se limitează dreptul de folosință liberă a apartamentului proprietate „fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize, HCL 371/2007 a fost anulată de prima instanță și menținută de Curtea de Apel fiindcă „Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”, au motivat judecătorii.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version