AcasăNewsTaxa de drum s-ar putea modifica. Cum ar urma să fie calculat...

Taxa de drum s-ar putea modifica. Cum ar urma să fie calculat prețul rovinietei

rovinieta

Începând din anul 2026, șoferii români este posibil să aibă de plătit taxe de drum mai mari, în funcţie de categoria autovehiculului şi clasa de poluare a acestuia.

Un nou proiect de lege propune un nou sistem de calcul și de stabilire a tarifelor rutiere. Se dorește ca mașini mici să plătească pentru gradul de poluare, iar camioanele „la kilometru”. În acest moment, proiectul se află în dezbatere la Ministerul Transporturilor.

Rovinieta, mai scumpă pentru mașinile vechi

Acum, toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să plătească rovinieta, diferențierea de tarife fiind determinată exclusiv de categoria autoturismului.

Noul proiect de lege prevede ca vechea rovinietă să se plătească doar de mașinile mai ușoare sau egale cu 3,5 tone. În plus, valoarea acesteia va fi stabilită pe noi criterii, diferite de cele care sunt în vigoare acum.

O nouă taxe pentru camioane

În noul proiect, rovinieta va putea fi cumpărată pentru 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. În acest moment, rovinieta poate fi plătită pentru una, șapte, 30, 90 de zile sau pentru un an și se aplica tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice pe care le au.

Există o schimbare pentru camioane. Cele cu masa mai mare de 3,5 tone, este introdus un nou concept, TollRo. Acesta presupune că taxarea se va face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo, ce va fi stabilită ulterior.

author avatar
Andreea Vlad