AcasăNewsTaxa care ne ingroapa. Economia Romania - capusata de unguri si bulgari

Taxa care ne ingroapa. Economia Romania – capusata de unguri si bulgari

Productia de grau din Ucraina este incerta pentru Europa

Reprezentantii firmelor din agricultura si industria alimentara avertizeaza ca, daca taxarea inversa a TVA nu va fi prelungita, economia Romaniei va fi capusata de firme-fantoma din Ungaria si Bulgaria, unde taxarea respectiva urmeaza sa intre in vigoare.

Taxarea inversa a TVA a dat posibilitatea statului roman sa incaseze sute de milioane de euro si sa reduca evaziunea fiscala in domeniul cerealelor.

Alexandru Jurconi avertizeaza ca din vara ar putea exploda evaziunea cu cereale

Presedintele Federatiei producatorilor din agricultura si industria alimentara ProAgro, Alexandru Jurconi, avertizeaza ca anularea acestui tip de taxare va aduce mari deservicii tarii noastre. Taxarea inversa a fost introdusa in Romania in urma cu trei ani si va expira in mai 2013.

Efecte dezastruoase

Jurconi sustine ca are in formatii potrivit carora, desi Romania a cerut prelungirea  taxarii inverse, Comisia Europeana a refuzat acest lucru. „Aceasta ar insemna pentru Romania un sir nesfarsit de rambursari de TVA pe lantul cerealelor, un sir nesfarsit de firme fantoma care vor renaste in agricultura si productia cerealiera autohtona si un sir nesfarsit de firme bulgaresti si unguresti care vor veni si se vor bucura de aceasta noua felie de tort evazionista”, a avertizat presedintele Pro Agro.

Taxarea inversa

Taxarea inversa prevede ca beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii devine persoana obligata la plata  TVA, si nu furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor. Concret, furnizorul nu inscrie TVA pe facturile emise, ci mentioneaza ca s-a aplicat taxarea inversa, iar beneficiarul calculeaza si vireaza TVA la stat. In prezent, aceasta se aplica la livrarea de:

– deseuri feroase, neferoase, materiale reciclabile,

– masa lemnoasa si materiale lemnoase,

– cereale si plante tehnice.

Cu toata taxarea inversa de la noi, evaziunea cu fier vechi si cea cu masa lemnoasa functioneaza chiar si acum, daramite din vara, cand vor reinvia firmele-fantoma, care se vor bate cu „surorile” unguresti si bulgaresti pe fraude de cateva sute de milioane de euro.

author avatar
Arpad Dobre
842 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger