O decizie a magistratilor da castig de cauza tuturor celor care isi vor cumpara autoturisme si care nu vor sa mai dea bani la stat pentru aceasta taxa.
Oricine si-a luat o masina la mana a doua si a fost nevoit sa achite taxa auto, la prima inmatriculare in tara, isi poate recupera banii in instanta. Era o procedura care se practica in ultima perioada, numai ca nu in toate cazurile instantele dadeau castig de cauza soferilor, mai mult procesele durau destul de mult.
Judecatorul iesean Iustinian Obreja Manolache a formulat un recurs in interesul legii pentru a lamuri problema taxei auto. Pe 14 noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis acest recurs in interesul legii. Orice persoana care va contesta taxa auto in instanta va primi castig de cauza. Decizia magistratilor Curtii Supreme nu va putea fi pusa in aplicare decat dupa publicarea in Monitorul Oficial, lucru ce ar putea dura 30 de zile.
Vor fi doua legi care se vor bate cap in cap, insa initiativa magistratilor deschide calea spre eliminarea sau reformularea acestei taxe. Avocatul Marius Coltuc a explicat ce se intampla dupa publicarea hotararii magistratilor in Monitorul Oficial.
In cazul celor care au achitat deja taxa auto.
“Este o procedura simpla, care da castig de cauza proprietarului autovehiculului. Cine a platit deja are termen cinci ani de contestare a taxei in instanta”.
In cazul celor care isi cumpara acum o masina.
“Cine nu vrea sa plateasca poate cere in instanta evitarea platii. Cu decizia judecatorului, cumparatorul se prezinta la Politie cand inmatriculeaza masina si, in baza respectivului act, nu achita taxa”.
Avocatul Marius Coltuc a mai explicat ce acte trebuie sa contina dosarul unui proprietar de autoturism care da in judecata statul pentru a-si recupera banii cheltuiti pe taxa de poluare:
- copia cartii de identitate a masinii;
- copia deciziei de calcul, eliberata de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala;
- copia chitantei care dovedeste achitarea taxei de poluare;
- contractul de vanzare/cumparare, chitanta sau factura incheiata dupa cumpararea masinii.
Ca sa dai statul in judecata, costa, in medie, 400 de lei.