681 de case, sedii ale firmelor și terenuri din Otopeni și Tunari vor trece în proprietatea statului. Extinderea și modernizarea Aeroportului ”Henri Coandă” a ajuns la etapa exproprierilor, Ministerul Transporturilor ”rechiziționând” nu mai puțin de 570 de hectare de teren din zonă.

Firmele care au prosperat în ultimii ani în zona Otopeniului sunt nevoite acum să-și închidă porțile. Totodată, cei care au avut neșansa să aibă case în Otopeni și Tunari trebuie să plece și să-și caute alte locuințe. Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internațional București-Otopeni a trecut deja la etapa exproprierilor, valoarea despăgubirilor pentru fiecare dintre cei 681 de proprietar fiind publicată în Monitorul Oficial. Printre victimele exproprierilor se numără și omul de afaceri Ion Țiriac, care deținea în Otopeni două proprietăți în suprafață totală de 480.000 de metri pătrați, pentru care va primi 48 milioane de lei. Suma totală pe care statul român o va plăti pentru exproprierile din Otopeni și Tunari se ridică la peste 358 milioane de lei. ”Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate private care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național sunt în cuantum de 358.212 mii de lei și vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Sumele individuale se virează de către Ministerul Transporturilor în termen de cel mult 120 de zile de la data solicitării acestora. Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională ”Aeroporturi București” S.A., răspunde de realitatea datelor înscrise în lista cuprinzând imobilele proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național, de corectitudinea datelor înscrise în documentele care au stat la baza stabilirii acestora, precum și de modul de utilizare a sumelor alocate”, se arată în Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial.
Investiții de peste 4,7 miliarde de lei
Pentru programul de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare Otopeni a fost prevăzută o alocare bugetară de peste 4,7 miliarde de lei, cu o durată de realizare a investițiilor de 60 de luni. Principalele obiective de investiții sunt terminalul de pasageri modular cu suprafața totală 100.000 m.p., două module cu o capacitate de 1.500 pasageri pe oră, precum și 25 porți de îmbarcare (13 porți cu acces la burduf, 12 porți pentru autobuze). Totodată, în planul de investiții intră și o platformă de parcare aeronave cu o suprafață de 650.000 m.p., 56 poziții noi de parcare pentru aeronave, racorduri la actualul sistem de piste și sistem căi de rulare pe o suprafață de 266.000 m.p. Printre construcțiile noi care se vor efectua se află parcări la sol și multietajate cu o capacitate totală de 9.600 de locuri, dar și drumuri de acces în zona publică și în zona de operațiuni aeriene.