AcasăNewsȚările UE ridică restricțiile. România, înțepenită în stare de urgență

Țările UE ridică restricțiile. România, înțepenită în stare de urgență

Europenii se întorc la muncă, românii rămân închiși în case

Comisia Europeană a decis săptămâna trecută ca fiecare țară UE să înceapă să-și ridice, treptat, restricțiile și să repornească economiile. România însă nu se va alinia, pentru că președintele Iohannis nici nu vrea să audă de vreo relaxare, condamnând la moarte economia.

Când guru OMS a grăit, lacheii români și-au schimbat, brusc, discursurile. ”Ce este mai rău abia acum urmează”, striga ieri șeful OMS, în speranța că, predicând apocalipsa și împrăștiind spaima peste omenire, își va recupera credibilitatea. Liderii țărilor europene, cu excepția României, absolut indiferenți la mesajele halucinante ale OMS, au început să contabilizeze dimensiunea dezastrului lăsat de pandemie și să încerce să ia măsuri pentru salvarea economiei. În acest context, anunțul lui Iohannis că nici nu se pune problema relaxării restricțiilor până pe 15 mai, și nici atunci nu este sigur că se va întâmpla, pune mari semne de întrebare asupra adevăratelor motive pentru care românii sunt ținuți, cu forța, în case. Să te lauzi că ai puține cazuri în țară pentru că ai izolat și ai carantinat toată România, în condițiile în care aceleași măsuri luate în țările europene nu au oprit răspândirea virusului, ține cel puțin de patologic sau de interese obscure. Să îi feliciți pe polițiști că au dat zeci de mii de amenzi și că au băgat frica în oameni ține iarăși de patologic, doar de patologic. Încă o lună sau poate chiar mai mult cu românii închiși în lagărul de concentrare pe motiv că noul coronavirus face victime în alte țări va duce țara într-o criză din care nu-și va mai reveni niciodată. ”Pe mine mă îngrijorează mesajul Organizației Mondiale a Sănătății, de care se pare că ai noștri țin cont foarte riguros. Adică nu va fi relaxare, deși România, comparativ cu statele membre ale UE, are, totuși, rata cea mai bună de însănătoșire și rata cea mai mică de decese. Șeful OMS a spus <<nu vă relaxați, ce este mai rău abia acum urmează>>. Iar reprezentantul nostru la OMS, Alexandru Rafila, după ce pe 20 aprilie spunea că este bine ca, eșalonat, să începem lucrul, să începem activitatea economică, pe 21 aprilie, după mesajul șefului OMS, a declarat că nu trebuie să ne relaxăm, că ce este mai rău abia acum urmează. L-am mai auzit și pe directorul Spitalului Victor Babeș din Capitală că nu este bine să sperăm, că el a greșit când a spus că e bine,  ceea ce mi s-a părut straniu, pentru că nu poți, ca medic, să induci spaima oamenilor. Atunci să pregătească spitalele de psihiatrie, pentru că în momentul în care se va termina cu coronavirusul o să se aglomereze acestea”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Cine ne salvează?

Votul dat de PSD pentru prelungirea stării de urgență a năruit orice speranță a românilor că cineva îi mai poate salva. O greșeală politică pe care, cu siguranță, o vor plăti. Comisia Europeană a dat semnalul revenirii, însă a lăsat decizia la latitudinea șefilor de state din UE. În final, singura șansă va fi, pentru români, ca toate statele europene să revină la muncă, tăindu-i președintelui Iohannis orice pretext invocat pentru blocajul economic impus. ”Mă îngrijorează indecizia celor care conduc România și faptul că vor să amâne tot mai mult ieșirea din izolare. România este pe dos, are indicatorii cei mai buni la cazurile de coronavirus și niciun plan de începere a activității, în timp ce statele cele mai afectate de pandemie își reiau deja activitatea. Franța începe să-și reia activitatea și să relaxeze restricțiile. La nivelul Comisiei Europene s-a discutat și despre redeschiderea turismului, cel puțin din sezonul de vară. În Germania, companiile nu au oprit lucrul aproape deloc, s-au închis școlile și mall-urile, iar școlile vor fi redeschise la începutul lui mai. Austria începe relaxarea, Italia a început deja activitatea economică. Belgia nici măcar nu a oprit total activitatea, iar la noi nici vorbă despre vreo relaxare a restricțiilor. Sunt companii românești care își pierd clienții, își pierd piețele, se închid. Am trimis scrisori către președinte, către premier, către ministere, dar nu au răspuns în niciun fel. Am primit nenumărate sesizări despre tăierile masive din pădurile din România, dar nu au luat măsuri. Achizițiile de materiale sanitare se fac în continuare din import, iar fabricile din țară nu primesc comenzi, dar probabil de aceea s-a prelungit starea de urgență”, ne-a mai precizat europarlamentarul Maria Grapini.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.007 afisari

3 COMENTARII

  1. Au navalit turcii , de cine trebuie sa fim salvati ? E mai bine intepenit in patru scanduri ?

  2. Pai nu asta este scopul ciumei galbene, sa puna colonia la pamant? De ce sa pornim economia? sa o lasam sa moara, ca sa traiasca stapanii slugilor care ne conduc.

    • Iar ma sparg in fite , mai bine hai sa vorbim serios ; Toata lumea stie ca analiza testelor de la cateva persoane concomitent se numeste PULLING . Asta fac si eu acum , testez potenta la cativa navetisti de Rabnita aflati aici , in gara Tiraspol . O fac tacticos , cu botoxul relaxat , pe etape : incep ”descantecul” in forta cu miscarea ”PUL” si revin armonios cu elementul ” LING ” , ma pricopsesc si cu o oala de laptisor de matca si propolis …..hihihihihihihi…..!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger