AcasăNewsTarile din Grupul Visegrad isi fac tren de mare viteza

Tarile din Grupul Visegrad isi fac tren de mare viteza

Spre deosebire de Romania, fostele tari socialiste au inteles importanta interconectarii regionale si europene

Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia au parafat ieri construirea unei linii de tren rapid care va legaBudapesta-Bratislava-Brno-Varsovia. Anuntul a fost  facut ieri de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la reuniunea ministrilor transporturilor din V4, in Slovacia.

Spre deosebire de Romania fostele tari socialiste au inteles importanta interconectarii regionale si europene

Inca de anul trecut, tarile V4 s-au pus de acord in legatura cu acest proiect feroviar strategic, lung de peste 800 km, care va porni din Budapesta si va ajunge in Varsovia. Iata cum tari din fostul bloc socialist actioneaza rapid si in comun, in interesul comun, pentru realizarea de proiecte de intrerconectare, cu rezultate pe termen lung asupra economiei si stimularii investitiilor. Proiecte care se incadreaza in interconectarea europeana. Si de care Romania, cu al sau CFR – o gluma fata de structurile feroviare ale tarilor V4 – este inca departe, la fel cum este departe de o structura moderna de autostrazi. Revenind, Peter Szijjarto a declarat ca ca procedura de licitatie publica pentru elaborarea studiului de fezabilitate va fi organizata in saptamaniloe urmatoare si ca rezultatele studiului vor fi cunoscute in toamna anului viitor. Realizarea conexiunii liniei de cale ferata de mare viteza este o ”vointa politica comuna a tarilor Grupului de la Visegrad”, a declarat oficialul maghiar. Szijjarto a adaugat ca la intalnirea de ieri au fost prezenti si reprezentanti ai Bancii Europene de Investitii, interesati de proiect. ”Nu este vorba de sprjin, ci de acordarea unui credit, astfel ca in privinta resurselor financiare punctul de referinta va fi pentru noi competitia. Proiectul este o investitie specifica Grupului de la Visegrad, iar despre fondurile necesare pentru realizarea acestui proiect discutiile vor avea loc in cadrul V4”, a spus Szijjarto. Un acord privind o linie ferata rapida Budapesta-Cluj a fost semnat si de Romania cu Ungaria, guvernul maghiar deja alocand sume pentru un proiect de fezabilitate

China, deja pregatita

Nu mai devreme de anul trecut, grupul CRRC Zhuzhou Locomotive a semnat un contract de 20 de milioane de euro cu compania feroviara ceha Leo Express, pentru livrarea de rame de tren de mare viteza. Este vorba de primul contract chinez pentru acest tip de trenuri cu o tara apartinand Uniunii Europene. Trenurile vor putea circula cu viteze de peste 160 km/h si vor fi compatibile cu retelele feroviare din Polonia si Slovacia. Cooperarea cu China se accentueaza in Europa centrala iar acest contract se inscrie in linia proiectelor chineze de noi ”drumuri ale matasii” dorite de presedintele chinez Xi Jinping. Aceste proiecte reprezinta o investitie pe termen lung din partea Chinei, implicand considerabil Europa centrala si de est dar si Balcanii. Vazute ca un mijloc de dezvoltare a infrastructurilor din aceste regiuni, sefii de stat ai tarilor respective sustin aceasta cooperare.

author avatar
Tudor Borcea
352 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger