La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a început să aplice tarifele sale Chinei pentru importurile de vehicule electrice, însă practica învechită de taxare a produselor, menită să creeze o concurență mai echitabilă în industrie, va avea exact efectul opus asupra europenilor.
Taxele vor varia în funcție de companii și pot ajunge până la 48% pentru producătorii auto considerați necooperanți în cadrul unei anchete recente a UE. Potrivit The National, Eric Mamer, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, le-a descris drept „un mijloc de a corecta un dezechilibru”.
Desigur, decizia UE este determinată de preocupările legate de subvențiile neloiale de care beneficiază producătorii chinezi de vehicule electrice. Iar aceste ajutoare de stat sunt substanțiale, fără îndoială. Inclusiv asigurări preferențiale la export, scutiri fiscale și servicii furnizate de guvern la tarife inferioare celor de pe piață.
Consumatorii europeni vor plăti mai mult pentru EV-uri chinezești
La 12 iunie, UE a concluzionat (deși provizoriu) că avantajul acestor importuri subvenționate ar putea dăuna economiei europene, ceea ce a condus la punerea în aplicare a unor tarife mai ridicate la 4 iulie.
Dar utilizarea tarifelor este riscantă. Inevitabil, consumatorii europeni se vor confrunta cu prețuri mai mari la vehiculele electrice.
Și se așteaptă ca firmele chineze să rămână competitive datorită fundamentelor lor. Au costuri de producție mai mici, cu sau fără subvenții guvernamentale, comparativ cu omologii europeni. Acesta este punctul de vedere al pieței financiare, care a determinat o creștere de 9 % a acțiunilor BYD după anunțarea tarifelor UE.
Mai mulți producători europeni de automobile se opun tarifelor, temându-se de represalii comerciale. Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat cu privire la aceste repercusiuni economice atunci când a declarat că astfel de măsuri „în cele din urmă fac totul mai scump și toată lumea mai săracă”.
Companiile chineze o să producă direct în Europa
Cel mai mare risc este că tarifele UE vor împinge companiile chineze să producă direct în Europa(Ungaria și Belgia, de exemplu) în loc să exporte doar mașini către blocul celor 27 de membri. Această schimbare strategică va crea în cele din urmă tipul de avantaje competitive pentru gigantul asiatic.
Decât să ridice bariere comerciale, UE trebuie să abordeze cauzele profunde ale declinului competitivității sale în domeniul automobilelor. Bătălia nu este legată de tarife, ci de inovarea tehnologică pentru ceea ce este necesar în viitor.
Producătorii europeni trebuie să exceleze în tehnologia bateriilor, software și proiectarea cipurilor pentru a concura pe scena mondială. În prezent, mulți dintre ei nu o fac.
Sectorul auto este crucial pentru economia europeană, iar colapsul său ar avea efecte catastrofale asupra întregului continent.