AcasăNewsTARICEANU: "Nu vreau sa vad serviciile secrete ajungand ca fosta Securitate ...

TARICEANU: „Nu vreau sa vad serviciile secrete ajungand ca fosta Securitate „

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, in plenul Camerei, in contextul dezbaterii legii lui Cezar Preda privind securitatea nationala, ca nu doreste ca serviciile secrete sa ajunga sa faca „ceea ce facea, inainte, fosta Securitate”.

„Romania a devenit o tara democratica, o tara moderna! Nu acceptam niciun pas indarat, nu vreau sa mai vad in Romania serviciile secrete sa faca ceea ce facea, inainte, fosta Securitate. Sa fie clar! Nu ne jucam cu astfel de lucruri si ar trebui si voi sa fiti constienti ca lucrurile acestea se pot intoarce intr-o buna zi impotriva voastra, a fiecaruia”, le-a spus Tariceanu deputatilor prezenti in plen.

El a facute aceste precizari dupa ce a cerut dezbaterea in Camera Deputatilor a proiectului de lege initiat de catre Cezar Preda (PDL) privind securitatea nationala, pentru ca documentul sa nu fie adoptat tacit.

Tariceanu a aratat ca PNL isi exprima disponibilitatea de a participa joi la dezbateri.

„Acest pachet de legi poate sa aduca o atingere serioasa ordinii constitutionale de astazi. Este in discutie, de asemenea, un alt element la care noi tinem foarte mult, si anume libertatile fundamentale ale cetateanului. Nu putem sa acceptam toate aberatiile care sunt trecute in acest pachet de lei in asa fel incat sa mergem pe adoptare tacita”,a spus Calin Popescu Tariceanu.

Deputatii au decis, miercuri, cu 193 de voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 6 abtineri, ca joi, la ora 09.00, Camera Deputatilor sa inceapa dezbaterea in plen a proiectului de lege initiat de Cezar Preda privind securitatea nationala.

Lucrarile Camerei Deputatilor au fost suspendate, miercuri, dupa ce reprezentantii opozitiei s-au certat cu presedintele de sedinta, Ioan Oltean (PDL), nemultumiti ca acesta nu a permis dezbaterea proiectului de lege initiat de Cezar Perda pe tema securitatii nationale.

Liberalul Ludovic Orban l-a acuzat pe Oltean ca a incalcat Regulamentul Camerei. Deputatul PNL a amenintat ca nu pleaca de la tribuna pana cand presedintele de sedinta nu incepe dezbaterea proiectului lui Preda.

„Sa acceptam un asemenea comportament inseamna sa fim complici la incalcarea democratiei, sa-i lasam pe domnii Cezar Preda, Traian Basescu sa legifereze si sa acceptam ca seuristii sa ne ancheteze direct”, a adaugat Orban.

Refuzul lui Orban de a pleca de la tribuna l-a facut pe Oltean sa suspende lucrarile Camerei Deputatilor.

Ulterior, deputatii au reluat lucrarile in plen, cu o noua disputa intre Oltean si reprezentantii opozitiei.

Proiectul de lege initiat de Cezar Preda a fost criticat de opozitie, care doreste eliminarea unor prevederi care, in opinia reprezentantilor PSD si PNL, ar limita drepturile si libertatile cetatenesti.

Singurii care nu au dorit dezbaterea proiectului au fost deputatii PDL, pozitie exprimata de Mircea Toader.

In absenta unei dezbateri a proiectului pana la 3 noimebrie, acesta va fi adoptat tacit de Camera Deputatilor si va fi trimis Senatului.

Comisiile juridica si de aparare ale Camerei Deputatilor nu au reusit, marti, pentru a patra oara, din lipsa cvorumului, sa discute proiectul initiat de Cezar Preda privind securitatea nationala, iar proiectul ar putea fi adoptat tacit in 3 noiembrie, daca nu va fi dezbatut de plen fara raport.

Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera Deputatilor o initiativa legislativa care prevede ca „ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale”, cu unele conditii, proiectul provocand reactia opozitiei, care sustine necesitatea respingerii actului normativ.

Initiativa lui Preda vizeaza modificarea si completarea unor legi privind securitatea nationala. Unul dintre articolele proiectului mentioneaza ca ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.

Si fostii ministrii ai Justitiei Valeriu Stoica si Monica Macovei (PDL) au afirmat ca nu sustin initiativa legislativa a lui Cezar Preda.

SRI apreciaza initiativa deputatului Cezar Preda de modificare si completare a unor legi privind securitatea nationala, a declarat seful Biroului de presa al Serviciului, Sorin Sava, mentionand ca notiunea de organ de cercetare penala speciala, folosita in proiect, nu este una noua.

Directorul SRI, George Maior, a declarat ca problema cercetarilor speciale s-a interpretat gresit la nivelul dezbaterii, el precizand ca acestea vizeaza lucratorii din cadrul SRI, care sunt cetateni romani militari, iar aceasta competenta o are orice serviciu de informatii din UE.

 

author avatar
Ciprian Purice
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger