AcasăNewsTariceanu, despre decizia Comisiei Europene: este un semnal major dat pentru a...

Tariceanu, despre decizia Comisiei Europene: este un semnal major dat pentru a stopa abuzurile

Reactionand pe tema declansarii procedurii de infringement impotriva Romaniei, pentru nerespectarea prezumtiei de nevinovatie in dosarele penale, al doilea om in stat a facut o analiza cu privire la „cauzele si implicatiile acestei decizii”, pe care a postat-o pe o retea de socializare. „Ma bucur ca oficialii europeni incep sa realizeze manipularea servita la Bruxelles de unii oameni ai sistemului si de catre politicieni servili si iau atitudine fata de aceste practici antidemocratice”, scrie presedintele Senatului.

Calin Popescu Tariceanu vede acest recent pas facut de Comisia Europeana ca pe „un semnal major dat pentru a stopa abuzurile si incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor„, despre care liderul ALDE considera ca „vine dupa ani in care lupta impotriva coruptiei a fost deturnata prin protocolul SRI-DNA si transformata intr-o campanie antidemocratica de eliminare a oamenilor incomozi pentru sistem„.

In opinia lui Tariceanu, „tintele au fost lideri politici, judecatori de la CCR si ICCJ sau oameni de afaceri, reprezentanti ai mediului academic. S-a ajuns pana in punctul in care simpli cetateni care au intrat in conflict cu oameni sus-pusi in sistem au devenit tinta abuzurilor, cum a fost cazul Marianei Rarinca. S-a creat un adevarat sistem asemanator cu modelul securitatii din anii ’50. Arestari abuzive, plimbarea oamenilor incatusati prin fata camerelor de luat vederi, „scaparea” catre „UM‘‘ din presa de informatii din dosare. Prezumtia de nevinovatie a fost incalcata flagrant, totul pentru a convinge opinia publica sa inchida ochii la abuzurile comise, intr-o logica bolnava conform careia „cateva abuzuri” sunt acceptabile, pentru ca cei acuzati de procurori sunt oricum vinovati”.

Totodata, presedintele Senatului noteaza, in acelasi mesaj de pe Facebook, faptul ca „judecatorii au fost presati sa ia decizii asa cum dicta binomul SRI-DNA. Fie prin presiuni mediatice, ca urmare a spectacolului catuselor, fie prin presiuni venite pe cai ocolite de la oameni din sistem. Acest comportament abuziv la adresa judecatorilor a fost „institutionalizat” prin documente ca protocolul SRI-CSM sau cel dintre SRI-ICCJ. Mai grav a fost faptul ca acolo unde aceste metode nu functionau, s-a declansat urmarirea penala a magistratilor care nu jucau cum li se dicta. S-a ajuns pana la cel mai inalt nivel: ICCJ si CCR, ceea ce arata ca sistemul s-a crezut invincibil”.

Vrea o comisie

De asemenea, al doilea om in stat e de parere ca aceasta declansare a procedurii de infringement „este un moment zero pentru societatea romaneasca”, iar politicienii „trebuie sa invete ca principiul prezumtiei de nevinovatie nu este facultativ si termeni ca cel de „penali” trebuie sa dispara din vocabularul lor”.

In acest sens, Tariceanu aduce in discutie infiintarea unui for parlamentar pe aceasta tema. „O Comisie pentru Adevar si Reconciliere – asa cum a existat si in alte tari unde abuzurile au devenit, la un moment dat, un mod curent de operare – este o solutie pentru a afla adevarul si a incepe procesul de repunere a justitiei in cadrul democratic firesc. Tocmai pentru ca vrem sa punem capat „statului drepti” si spectacolului catuselor, cred cu tarie ca activitatea acestei comisii trebuie sa porneasca de la un principiu fundamental: toti oamenii din justitie si servicii care ies public si ofera informatii despre abuzurile generate de protocoale nu vor avea de suferit. Sunt sigur ca multi procurori sau judecatori au actionat sub presiune, nu din proprie initiativa, iar scopul este sa curatam sistemul, nu sa incepem o vanatoare de oameni”, mai noteaza liderul ALDE.

sursa foto: Facebook

115 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dl Tăriceanu ce se mai aude cu evaluarea ambasadorilor si atasatilor economici???? Ați pus batista pe țambal?????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger