AcasăNewsTarek Aziz cere sa fie spanzurat

Tarek Aziz cere sa fie spanzurat

Tarek Aziz, fostul ministru de Externe al lui Saddam Hussein, incarcerat de mai multi ani, este foarte slabit si cere sa fie spanzurat. In varsta de 75 de ani, condamnat la moarte, cere ca guvernul irakian sa puna capat calvarului sau si sa execute sentinta.

„Tatal meu nu se mai poate nici misca, nici vorbi si are mare greutate sa se alimenteze”, explica Ziad, fiul lui Tarek Aziz, contactat la Amman prin telefon de Le Figaro. „Acum doua saptamani, mama mea si sora mea s-au dus sa-l viziteze la Bagdad, dar fara succes. De altfel, ministrul adjunct de Justitie nu ne mai raspunde la telefon”, continua Ziad, a carui neliniste se simte in voce.

La mai mult de trei luni dupa judecarea apelului si confirmarea pedepsei cu moartea, fostul sef al diplomatiei irakiene lanseaza un mesaj disperat. Tarek Aziz, a carui sanatate s-a degradat serios in ultimele saptamani, cere executarea sa imediata sau eliberarea, pentru a putea avea acces la ingrijirile necesare.Victima a doua crize cardiace anul trecut, el si-a facut cunoscut refuzul de a muri in inchisoare. Cererea sa a fost insa respinsa de guvernul siit al lui Nuri al-Maliki, hotarat sa stearga orice urma a regimului dictatorial.

Intelectual rasat, singurul crestin dintre apropiatii lui Saddam Hussein, Tarek Aziz a negat intotdeauna implicarea sa in masacrele comise de fostul presedinte irakian. Convins de nevinovatia sa pentru faptele de care era acuzat, Aziz s-a predat autoritatilor la o luna dupa caderea regimului Hussein in 2003. A primit mai multe condamnari: 47 de ani de inchisoare, condamnare pe viata si condamnare la moarte. In prezent este inchis la penitenciarul Kazimyeh, la Bagdad.

„Sa nu mi se spuna mie ca nu este bine tratat!”

La ministerul de Justitie irakian, cererea lui Tarek Aziz este calificata drept comedie. „Am cheltuit doua mii de dolari pentru tratamentul stomatologic de care avea nevoie, sa nu mi se spuna mie ca nu este bine tratat”, raspunde Busho Ebrahim. „Condamnatului ii merge de minune”, spune ministrul adjunct, sfidand pe oricine sa demonstreze orice lipsa de atentie a autoritatilor. „Familia are dreptul la o vizita si la doua telefoane de cate zece minute pe luna”, precizeaza functionarul, care propune corespondentului Le Figaro sa-i faciliteze o vizita in celula, pentru a constata conditiile de detentie.

Decizia executarii pedepsei cu moartea este luata exclusiv de consiliul prezidential, format din presedintele republicii, prim-ministru si presedintele parlamentului. Presedintele, kurdul Jalal Talabani, a anuntat deja ca refuza sa aprobe executarea lui Aziz. Dar semnaturile premierului siit Al-Maliki si ale presedintelui parlamentului, sunnitul Ossama Al-Nujaifi sunt suficiente sa-l duca pe Tarek Aziz la streang. Daca nu cumva acsta nu va muri in celula pana atunci.

author avatar
Adrian Patrusca
374 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger