AcasăNewsȚară, țară, vrem unire! Cu cine? Cu Rusia!

Țară, țară, vrem unire! Cu cine? Cu Rusia!

Moldova a ales din nou Rusia. În prima sa vizită externă, noul premier al Chișinăului s-a dus glonț la Moscova, nu care cumva să se închidă porțile și să rămână pe dinafara Kremlinului. Nicio șansă, Medvedev abia aștepta să-l strângă în brațe pe omologul său, pe care l-a felicitat pentru alegerea făcută. „Să recuperăm oportunitățile ratate” în ultimii ani, i-a transmis „secundul” lui Vladimir Putin, un mesaj care, tradus cum trebuie, este o urare. „Bine ați revenit sub pulpana noastră, frați moldoveni!”. 

Așadar, Moldova a ales din nou Rusia și asta nu trebuie să ne mire. Se mai simte românește pe acolo doar prin câteva școli și licee, puțin în universități și mai deloc în segmentul muncitoresc. Nostalgia URSS n-a dispărut de la Chișinău până la Dubăsari și numai dacă acceptăm asta putem construi ceva. Ion Chicu și-a luat cei mai apropiați miniștri și secretari de stat, a urcat în avion și ceva oameni de afaceri și s-a dat ordin pilotului – „Direcția, Moscova!”. Cine credea că pe harta primei vizite externe a moldoveanului va fi Bucureștiul și-a luat-o-n freză rău de tot, dovedind necunoaștere politică, să nu zic și naivitate istorică.

„Pe parcursul ultimilor ani, s-au ratat multe oportunităţi. Vă spun sincer, nu sunt convins că acest lucru a fost în favoarea ţării voastre, că v-a adus anumite oportunităţi suplimentare. Dimpotrivă, mai degrabă aceşti ani au fost irosiţi. Sper că acum putem recupera oportunităţile ratate”. Cu aceste cuvinte l-a primit Dmitri Medvedev. Un mesaj dur, în același timp categoric, dar care la final deschide larg ușa unei integrări a Republicii Moldova în tot ce înseamnă sfera de influență a Federației Ruse.

Afișând un aer spășit, parcă implorând iertare pentru greșelile antecesorilor săi, premierul Ion Chicu a subliniat că vizita sa la Moscova este legată nu doar de lipsa îndelungată a unui dialog şi de numărul mare de probleme adunate, ci şi de apropierea celor două popoare şi de relaţiile „tradiţional prietenoase” dintre Moldova și Rusia.

Mult mai deschis în privința dezvăluirilor, vicepremierul rus Dmitri Kozak a recunoscut informațiile apărute în presa de la Chișinău, conform cărora Moldova vrea să împrumute din Rusia aproximativ 300 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură. Aidoma Washingtonului, Moscova doreşte să primească detalii suplimentare şi mai ales garanţii că un astfel de credit va fi restituit la timp.

În paralel cu ploconirea lui Chicu la Moscova, şefa Parlamentului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, întreprinde o vizită la Sankt Petersburg, acolo unde participă la o reuniune a Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale CSI.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
497 afisari

6 COMENTARII

  1. Pai ca sa ai Basarabia trebuie sa te lupti prin toate mijloacele. Nu sa spui ca vrem unire in Ue si sa vrei vot la urna. Aia e prostie, voievozii romani nu ziceau sa fim uniti romani in pasalacul otoman… Ca dracu ne lua acum vorbeam tataraste si faceam cruce de jos in sus.
    Noi nu avem politicieni liberali care sa inteleaga Romania omogena ca Bratianu.
    La sociali nu am pretentii.
    Dar am mari pretenții la tinerii romani si tinerii romani basarabeni ca in curand sa ne unim.

  2. daca rep moldova s ar fi unit cu rromania,le ar fi luat astia toti banii si le ar fi dat retur ce ramine.
    le ar fi beut tot vinul si le ar fi traficat fetele.bine ca au minte nu ca rromanii de dupa 30ani de fosta revolutie furata de securistoarmata care n au tras deloc in noi inainte si dupa 322.
    rusia va avea mai ulta grija de repmoldva.

    • Tu nu esti decat un prostanac de spion rus un fraier din ala prins in Serbia cu punga plina de bani sa plateasca un ofiter sarb sa ramana prorusa. Daca nu ati reusit voi sa goliti vinu din beci cum am reusi noi?

  3. BAASARABIA(-i)PE CRUCE ➕

    Se urcă Basarabia pe cruce
    Şi cuie pentru ea se pregătesc
    Şi primăvara jertfe noi aduce
    Şi plînge iarăşi neamul românesc!

    Noi n-avem nici un drept la fericire,
    Mereu în casă moare cineva…
    Şi n-are ţara dreptul să respire,
    Şi nici pe-acela, simplu, de-a visa.

    De-acolo unde s-a sfîrşit pămîntul,
    Vin triburi, să ne ia pămînt şi fraţi
    Şi-n faţa lor abia rostim cuvîntul
    Şi, prin tăcere, suntem vinovaţi!

    Ce cale poate ţara să apuce?
    În tragica, neconvertita zi,
    (ni) Se urcă Basarabia pe cruce
    Şi nu ştim învierea cînd va fi!…

    (poem de Adrian Paunescu)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger