AcasăNewsTara cel mai greu de spart

Tara cel mai greu de spart

Vizitatori la o conferinta internationala privind securitatea interna si cybersecuritatea, in Tel Aviv

In 2015, riscurile unui razboi informatic l-au determinat pe seful Statului Major al armatei israeliene, Gadi Eizenkot, sa unifice toate ramurile cyber ale armatei pentru a consolida apararea tarii. Cybersecuritatea israeliana este cea mai buna din lume. Numeroase tari, chiar arabe, colaboreaza cu statul evreu pentru a-si proteja sistemele.

Vizitatori la o conferinta internationala privind securitatea interna si cybersecuritatea in Tel Aviv

Armata israeliana a dezvoltat o noua divizie care inglobeaza toate serviciile operationale referitoare la razboi cibernetic. Activitatile cyber au fost repartizate in mai multe unitati: Directia de servicii informatice si Unitatea 8200 (care gestioneaza colectarea de informatii), in timp ce Shin Bet(securitatea interna) si Mossad (informatii externe) aveau propriile capacitati cyber. Inca din 2012, Israelul a creat un Birou National Cyber pentru a repertoria 250 de companii de cybersecuritate comerciale care operau in Israel si in lume, fara a mai pune la socoteala numeroase start-ups care apareau an fiecare zi. 10% din toate tranzactiile din cyberspatiu din intreaga lume sunt facute de companii israeliene care produc 6 miliarde de dolari pe an.

Un ”vierme” pentru Iran

Israelul pastreaza o discretie maxima cu privire la activitatile cyber, evident si cu privire la atacurile informatice pe care le lanseaza. Intr-o reuniune privata, fostul sef al statului major, Gabi Ashkenazi, a dezvaluit pentru Slate ca a fost instigatorul virusului Stuxnet, un ”vierme” conceput de NSA in colaborare cu Unitatea 8200 pentru a ataca centrifugele iraniene de imbogatire a uraniului, toate aceste instalatii fiind distruse de la distanta.

Sistem de ascultare-traducere unic

Atacurile informatice, indreptate nu numai impotriva instalatiilor militare, pot fi distrugatoare. Cyberazboiul la scara mare, via spionaj, sabotaj sau terorism, poate distruge o infrastructura nationala (retele electrice,  transport, telecomunicatii, retele financiare, bancare, sisteme de control, etc). Israelul, lider mondial in cybersecuritate, a dezvoltat un sistem de ascultare unic in lume care dispune de o capacitate de traducere imediata a tuturor limbilor din lume. Lider in acest domeniu este profesorul Ami Moyal de la Universitatea Afeka, specializat in toate tehnicile de recunoastere vocala, tehnici care intereseaza marile agentii de informatii din lume precum NSA (SUA). Israelienii au conceput software capabile sa analizeze miliarde de date din texte, sunete, video si email-uri in toate limbile. Softurile ”invata” automat orice nou dialect in doar trei saptamani, fara interventie umana.

La ora actuala, gratie mijloacelor financiare si umane, armata israeliana coordoneaza toate activitatile securitate ale tarii. Ea a finalizat lucrarile de constructie pentru centrul principal al Unitatii Cyber ​​Warfare, a carei misiune este de a sprijini retelele de contact si de schimb de informatii cu servicii prietenoase straine.Cu ocazia celei de-a 4-a Conferinte Internationale C5I (Command, Control, Communications, Computers, Cyber ​​and Intelligence), generalul Nadav Padan, director, a anuntat ca C5I trece de la functia de coordonare la executia operatiunilor: „O revolutie este in curs; elementul uman nu asteapta tehnologia. Tehnologia asteapta ca elementul uman sa o asimileze. Provocarea mea  este de a minimiza decalajul dintre tehnologie si capacitatea de asimilare a acesteia”, a declarat generalul Padan.

Siguranta chiar din fabrica

Israelul dispune la ora actuala de o norma pentru ameliorarea gestiunii, securitatii si cybersecuritatii a sistemelor de automatizare si de control moderne folosite in industrie si in infrastructuri. Toate sistemele care ies din uzina sunt prevazute cu un element de control cibernetic pentru a oferi o securitate informatica de la inceput. Companii de securitate au dezvoltat in acest sens asa numitele ”decision-making box” care detecteaza orice tentativa de atac cibernetic care ar putea perturba viata de zi cu zi a israelienilor. Norme de cybersecuritate generalizate sunt instalate pentru ca numeroase zone din productia industriala si din infrastructuri (centrale nucleare, electrice, statii de tratare a apelor, retele de transport, etc) sunt deloc sau slab pregatite pentru a face fata unui razboi cibernetic.

Fostii hackeri, pusi la treaba

La inceputul atentatelor teroriste din Israel din 2016, numerosi agenti ai ISA (serviciul israelian de securitate interna) erau angajati in cyberactivitati operationale, in special in cautarea grupurilor care se formau si se organizau pentru a lansa si executa operatiuni teroriste. Informatiile stranse au condus la arestari preventive facute de Tsahal sau la avertizarea parintilor tinerilor teroristi, inainte ca acestia sa comita un atac. Multi din agnajatii ISA sunt fosti hackeri. Israel a fost prima tara care a masurat riscurile cyber-razboiului pentru ca aceasta tara, aflata in permanenta in razboi, trebuie sa dejoace toate manevrele care-i pun in pericol existenta.

author avatar
Tudor Borcea
341 afisari

1 COMENTARIU

  1. Iar tara care este deja sparta si cu pantalonii in vine esste colonia Romania,ce nu se vede?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger