AcasăNewsȚara arde și Orban visează alegeri

Țara arde și Orban visează alegeri

Ludovic Orban este rupt de realitate

Premierul susține că epidemia de coronavirus a prins România nepregătită atât în ceea ce privește capacitatea de testare, cât și a dotărilor cu aparatură medicală și echipamente de protecție. Asta o spune acum, când a văzut că treaba-i groasă. La începutul crizei, însă, declara în tandem cu Iohannis că avem tot ce ne trebuie, că facem față și că nu trebuie să ne facem probleme. Bineînțeles că mințea. Și nu era prima dată, căci mințea și când afirma că am fost luați pe nepregătite. Fusese informat din timp despre evoluția epidemiei pe plan mondial.

Ludovic Orban este rupt de realitate

La reuniunea din 22-23 ianuarie a Organizației Mondiale a Sănătății s-a tras cel mai puternic semnal de alarmă cu privire la viteza cu care virusul se împrăștie și la violența acestuia. Prin Ministerul Sănătății, i s-a adus la cunoștință și premierului că, în conformitate cu recomandările OMS, „România trebuie să asigure gestionarea infecțiilor cu noul virus, inclusiv supravegherea activă, depistarea timpurie, izolarea și tratamentul cazurilor, urmărirea contactelor și prevenirea răspândirii continue a infecției”. Ce a făcut Orban? Nimic.

Strategii absurde

Cum să vorbești despre depistarea timpurie atât timp cât România, la data respectivă, dar și mult timp după aceea, nu poseda nici măcar un termoscaner? Supraveghere activă? Urmărirea contactelor? Cum, când în țară veneau mii și mii de diasporeni a căror principală grijă era să fenteze controalele de la frontieră? Numărul real al celor care au intrat în România fără să completeze vreun formular sau declarând date false nu îl cunoaște nimeni. În schimb, acum, guvernul se miră de explozia de cazuri, și încă nu am ajuns la punctul culminant. De la data la care a fost informat de Ministerul Sănătății a trecut mai bine de o lună. Fără măsuri spectaculoase, căci Orban era ocupat, după cum se știe, cu strategii absurde privind alegerile anticipate.

El o face, noi plătim

Doar Curtea Constituțională a reușit să spună „stop joc”, constatând neconstituționalitatea ordonanței privind anticipatele, dar și a desemnării lui anterioare ca premier. Orban s-a trezit brusc că e pe dinafară și nici în privința epidemiei nu rezolvase ceva. Se laudă, în schimb, că a luat cele mai bune măsuri de prevenire și combatere a ei. S-a văzut. Numărul îmbolnăvirilor crește, al morților la fel, iar locurile de carantină sunt toate ocupate. Spitalele sunt pline ochi, iar medicii și asistentele nu au au echipamente de protecție. Orban, însă, nu vede nimic din toate acestea. Este în continuare preocupat de alegeri, de cele locale. Autoritatea Electorală Permanentă a trimis Parlamentului, partidelor și lui Klaus Iohannis o solicitare prin care cere amânarea alegerilor cu cel puțin șase luni, motivând că până la stingerea epidemiei acestea nu se pot desfășura. Și ce dacă a trimis? Orban rămâne în continuare ancorat la unicul său țel în guvernare. Deja a făcut anunțul că va chema partidele la consultări, pentru a stabili când pot avea loc alegerile. E de noaptea minții. În loc să se concentreze pe măsuri concrete de combatere a epidemiei, nu aiureli și lozinci de paradă, pe măsuri economice de redresare și de ajutorare a populației, visează cu ochii deschiși la alegeri. O atitudine inconștientă pentru care vom plăti enorm. Noi, nu el.

author avatar
Valentin Boeru
2.669 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger