AcasăNewsTaj Mahal, de cinci ori mai scump

Taj Mahal, de cinci ori mai scump

”Doar” 40.000 de vizitatori pe zi mai au voie sa intre in Taj Mahal

Autoritatile indiene au crescut spectaculos pretul de intrare pentru vizitatorii locali pentru a reduce navala de oameni si distrugerile aduse primului sit  turistic al Indiei.

Doar 40000 de vizitatori pe zi mai au voie sa intre in Taj Mahal

Astfel ca un bilet ”tur complet” al Taj Mahalului, mausoleu construit in secolul al XVII-lea de imparatul mogul Shah Jahan pentru sotia sa mult-iubita Mumtaz Mahal, a crescut de la 50 de rupii (0,70 dolari) la 250 de rupii pentru turistii indieni, care alcatuiesc cea mai mare parte dintre cei 10.000 pana la 15.000 de vizitatori zilnici. Turistii straini vor plati 18 dolari (circa 16,5 euro), fata de 16 dolari anterior (14 euro) pentru a vizita palatul din marmura alba situat in orasul Agra, din nordul Indiei.

„Vrem ca turistii sa plateasca mai mult pentru a limita vizitarea”, a explicat  un angajat al Serviciului de Arheologie din India, agentia guvernamentala care se ocupa de intretinerea monumentului care a atras aproape 6,5 milioane de vizitatori in 2016. „Acest lucru va reduce numarul vizitatorilor mausoleului cu cel putin 15-20% si va genera venituri necesare pentru conservarea sa”, a estimat el.  Cu cateva luni in urma guvernul indian a decis  sa reduca numarul de vizitatori la cel mult 40.000 pe zi. Anterior acestei masuri, circa 70.000 de persoane luau cu asalt monumentul intr-o zi de weekend. Potrivit expertilor, valurile de vizitatori se afla la originea daunelor ireversibile la podeaua din marmura, la zidurile si fundatiile palatului.

Autoritatile lupta mai ales pentru a opri ingalbenirea faimoasei marmure albe in contextul unei poluari crescute in Agra. Fenomenul este provocat de excrementele insectelor din raul vecin Yamuna, unul dintre cele mai poluate din India.
In iulie, Curtea Suprema a Indiei a amenintat sa inchida sau chiar sa demoleze Taj Mahal din cauza incapacitatii guvernului de a-l proteja de degradare. Instanta a cerut apoi autoritatilor indiene sa consulte experti internationali pentru a accelera eforturile de conservare.

author avatar
Bogdan Borcea
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger