PNL s-a făcut că taie pensiile speciale, printr-o manevră electorală penibilă. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că doar 4% din pensiile speciale au fost tăiate și că, oricum, legea va fi respinsă de CCR.
![zegrean - Ziarul National](https://www.national.ro/wp-content/uploads/2020/01/zegrean.jpg?x35787)
Singura categorie profesională care ar putea rămâne fără pensie specială ar putea fi aviatorii, deși nici în cazul acestora tăierea nu este constituțională, ne spune fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. ”Pensiile speciale s-au eliminat în proporție de 4%, ale magistraților, personalului auxiliar din justiție, ale parlamentarilor, ale diplomaților și ale aviatorilor. Dacă legea rămâne așa cum a fost votată, aceste categorii de persoane nu mai primesc pensii speciale de la data intrării în vigoare. Acum suntem faza în care legea poate fi atacată la Curtea Constituțională în termen de 5 zile sau președintele poate să retrimită legea în Parlament pentru reexaminare. Există însă o Decizie a CCR care spune că magistrații au dreptul la pensie de servicii și în situația aceasta domnii parlamentari nici n-ar trebui să facă legea asta. O soluție declarată neconstituțională nu mai poate fi adusă într-un alt proiect de lege. Dacă ne declarăm stat de drept și respectăm legea și supremația Constituției, atunci legea nu trebuia făcută, cel puțin în ce îi privește pe magistrați. Indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor au fost stabilite printr-o lege care reglementează statutul deputaților și al senatorilor, care a fost votată în ședință comună a celor două camere, pentru că așa scrie în Constituție. Iar legea pentru anularea indemnizațiilor parlamentarilor ar fi trebuit votată tot în ședința comună a celor două camere. În ce îi privește pe aviatori, diplomați, care ar fi motivul pentru care acestora să le se taie pensiile speciale, iar militarilor și polițiștilor, nu? Avem scris în Constituție, articolul 16, care vorbește despre egalitatea în fața legii și a autorităților. Nu ai cum să justifici constituțional de ce unuia îi lași pensia și altuia nu, mai ales că atât diplomații, cât și aviatorii au contribuit la pensie, nu au pensie integral pensie specială, pe când polițiștii și militarii nu au contribuit niciodată la pensii. Nu ai cum să susții constituțional acest lucru, iar dacă se menține practica existentă a Curții Constituționale, legea va fi respinsă”, ne-a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale.
Fără pensii speciale, judecătorii nu mai pot fi de încredere
Fostul președinte al CCR ne spune că micșorarea pensiilor ar însemna ridicarea gradului de corupție printre judecători. ”Judecătorul are pensie de serviciu pentru că are tot felul de restricții, nu are nicio posibilitate să câștige alți bani din altă parte. Dar dacă iese la pensie și îi dai o pensie de mizerie nu mai poți să ai încredere în el, pentru că el s-a dus să se facă judecător știind că va avea un salariu corespunzător și va avea o pensie pe măsură. Și acum vii după o vreme și spui că nu-i mai dai pensia aia. Curtea Europeană a Drepturilor Omului vorbește despre principiul predictibilității, deci legea trebuie să fie predictibilă”, a afirmat Augustin Zegrean. Despre nivelul exagerat al unor pensii de serviciu, fostul judecător al CCR susține că legislația a permis acest lucru. ”Legile sunt atât de prost scrise, încât pot fi eludate de oameni care pot să facă asta. Pentru că trebuie luat în calcul procentul din salariu, nu din venituri, care pot fi încărcate cu tot felul de sporuri și atunci se ajunge la pensii exagerate”, ne-a precizat Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale.
Pentru eliminarea deficienţelor existente in aplicarea JUSTITIEI in Ro este necesară, DEPOLITIZAREA (decuplarea ei de sistemul politic ticalosit) sau respingerea amestecului deciziei politice in functionarea sistemului judiciar. Drept urmare normele ce reglementează “compoziţia” Curţii Constituţionale a României(CCR) precum şi unele proceduri judiciare trebuie revizuite astfel:
Pentru normalizarea activităţii C.C.R. se impun următoarele modificări;
– nr. membrilor să fie mărit de la 9 la 11, vârsta acestora să nu depăşească 65 de ani;
– membrii să fie alesi pentru o perioadă de cel mult 5 ani, un singur mandat;
– 8 din nr. total de 11 membrii, să fie desemnaţi de către cele 16 Curţi de Apel din România (prin unul din algoritmii existenti, fie primele 8 C.A. în primul mandat şi urmatoarele 8 în al doilea mandat, fie grupate câte două Curţi de Apel să-şi desemneze în comun cate un candidat de fiecare data), 1 candidat să fie desemnat de I.C.C.J. şi 2 din partea senatelor Universităţilor de Drept din Romania care se clasează în primele 2 locuri oferite de numărul mai mare de absolvenţi admişi la I.N.M. în ultimii 5 ani.
O mascarada politica marca PNL, ne ia de prosti, da prosti sunt ei ! Uite pe cine ati votat, niste mimi ai democratiei, nu stiu cum sa fure si ei, sunt flamanzi !
D-le Zegrean, dacă cozile de topor din CCR vor anula abrogarea pensiilor nesimțite votată în Parlament, prim-ministru ar face bine să aplice acestor pensii un supraimpozit de 90%. La urma urmei ce poate face un boșorog de judecător la peste 80 de ani care de abia își târâie bășinile cu această pensie nesimțită de zeci de mii de lei în plus față de pensia de stat ? Mănâncă cu 10 guri ? Își ia baston poleit cu aur ?. D-le Zegrean concluzia e că țara asta a ajuns sat fără câini !
Domnule Zegrean, CCR scula cui este ?”Fara salarii si pensii speciale judecatorii nu pot fi de incredere „,asta va este argumentul Dle Zegrean ?,pai sunteti judecator in CCR !!,burta ,matul plin ,traiul ca-nsanul lui Adam e conditia sa paziti legea ??.Ce curte constitutionala sunteti daca la baza motivarii deciziilor nu sta constitutia tarii ci banul ,banul nemuncit .
Tara-i gajata de imprumuturile nesimtite 109 miliarde de euro facute de guverne iresponsabile pe care le-ati girat ,aurul tarii gajat si pus bine in banca Londrei va avea soarta tezaurului de la rusi ,iar CCR garantul statului de drept conditioneaza justitia prin bani !!!!!!!!!,unde traim ?cum de va scapat asa bazaconie ?
@CCR este în incompatibilitate pentru a se pronunța lao astfel de lege, ?
@Și Zegrean, ca fost judecător la CCR, este incompatibil pentru a formula opinii publice la o astfel de lege,? Vă amintiți și că Zegrean s-a pronunțat, ca judecător la CCR, în favoarea „pensiilor speciale” pentru judecătorii CCR, în incompatibilitate fiind, ?
@Remarcați deci și faptul că ăștia încearcă să își obțină privilegii și după pensionare și acces la alte funcții publice prin obținerea de pensii de la bugetul de stat , ca fiind categorii speciale, nu precum aceia ce obțin pensii din bugetul CAS și care nu prea mai au acces la funcții publice după pensionare, ?
Considerați că ar trebui stabilit și câți dintre pensionarii ce mai ocupă funcții publice după pensionare își încasează pensiile de la bugetul de stat și nu de la bugetul CAS, ?
@ Deci, dacă dreptul la pensie mai este reglementat de Constituție și la alt articol decât articolul 47 din Constituție, ?
@Opinați că de fapt judecătorii și procurorii sunt speriați de faptul că sunt purtători de robă, ceea ce le insinuează probabil sentimentul „robiei”, zicând că salariile și pensiile le dau sentimentul independenței, dacă sunt și ”mai speciale”, plătite de stat, și pensiile nu sunt plătite din contribuții ,”cu gloata” , ?
ARTICOLUL 47
,,(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
(2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.”
Deci, remarcați că zice articolul 47 de forme de asigurare publice sau private, și nu de forme de asigurare de stat referitoare la, pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj, etc., ?
Deci, chiar și la asistența medicală în unitățile sanitare de stat formele de asigurare sunt publice, ?
Remarcați și faptul că ăștia cu cât cer mai mulți bani, cu atât dosarele devin mai stufoase, legile mai complicate, faptele mai puțin grave, recizitoriile mai prost întocmite și deciziile instanțelor mai ciudate, ?
Deci ăștia cer bani mai mulți și pensii speciale pentru o activitate ce devenine din ce în ce mai discutată și discutabilă, ca valoare și eficiență, ?
Parcă au preluat din inflația raportată de BNR în perioada 1990-2004 și o „reciclează” prin maculatura de la parchete, din instanțe, de la parlament și CCR, ?
@ Apreciați deci că magistrații, chiar și pensionari fiind, sunt în serviciul public, nu în serviciul statului, de unde trebuie să își ia și pensiile , de la bugetul public deci, și nu de la bugetul statului, ?
Zegrean , omul Securistului Presedinte, ati uitat ? Amandoi focalizau in acelasi punct, la infinit
LISTA RUSINII !
Judecătorii Curții Constituționale a Romaniei
Din 9, 7 au CUMUL PENSIE SALARIU ( care a fost mentinutde liberali. Nu au avut curajul sa se ….lege de ei)
Valer DORNEANU – Președinte
-salariu 24.000 lei
-pensie 27.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 3.000 lei )
51.000 lei ( 510.000.000 lei vechi )
Cristian DELIORGA
-salariu 22.500 lei
-pensie 21.000 lei
43.500 lei ( 435.000.000 )
Marian ENACHE
-salariu 24.700 lei
-pensie 26.700 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 2.000 lei )
51.400 lei ( 514.000.000 )
Daniel-Marius MORAR
-salariu 23.000 lei
-pensie 29.100 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 6.100 lei )
52.100 lei ( 521.000.000 )
Mona-Maria PIVNICERU
-salariu 23.600 lei
– pensie 32.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 8.400 lei )
55.600 lei ( 556.000.000. )
Livia Doina STANCIU
-salariu 23.600 lei
-pensie 37.900 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 14.300 lei )
61.500.000 lei ( 615.000. 000 )
VARGA Attila
-salariu 23.500 lei
-pensie 8.300 lei
Gheorghe STAN
-salariu 19.9oo lei
Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
-indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )
Elena-Simina TĂNĂSESCU
-salariu Institutul European din Romania 2514 lei
NU apare in Declaratia de avere salariul de la C.C.R.
pensie –