AcasăNewsTăierea pădurilor, un business de miliarde

Tăierea pădurilor, un business de miliarde

Afacerile din domeniul exploatărilor forestiere şi prelucrării lemnului vor atinge în 2019 cel mai ridicat nivel din istorie: cele peste 6.000 de firme care activează în acest sector vor înregistra afaceri estimate la peste 2,5 miliarde de euro, cu peste 100 milioane de euro mai mult decât în anul trecut.

O statistică recent( publicată de  Greenpeace) estima că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure, în contextul unei legislaţii permisive defrişările masive, legale sau ilegale, s-au accentuat în ultimii ani. S-a ajuns ca numărul firmelor active din domeniul exploatărilor forestiere şi prelucrării lemnului să crească semnificativ din 2010 şi până în prezent, de la 3937 la 6189 de firme în 2018 (cod CAEN 220 şi 1610)”, se arată în analiza Frames. În 2018, în domeniul exploatării forestiere activau 3305 firme, cu 15.480 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer SRL, redenumită HS Timber Productions SRL, reprezintă, de ani de zile, cel mai important jucător din piaţă. Compania asutriacă  a încheiat 2018 cu  o cifră de afaceri de 1,78 de miliarde de lei (374 de milioane de euro) şi un profit de 34,5 de milioane de lei (7,23 de milioane de euro). Pe locurile următoare s e află Kostamonu România SA, din Mureş, cu afaceri de 705,2 de milioane de lei (160,3 de milioane de euro) şi Karelia Upofloor SRL, din Maramureş, cu o cifră de afaceri de 180,5 de milioane de lei (41 de milioane de euro). În România sunt tăiaţi, anual, 38,6 de milioane de metri cubi de lemn iar din această cantitate doar 18,5 milioane de metri cubi reprezintă tăierile legale, pentru care se plătesc taxe, restul de 20 de milioane de metri cubi fiind arbori extraşi fără nicio formă legală, în mare parte din pădurile proprietate privată.

author avatar
Andrei Coman
477 afisari

5 COMENTARII

  1. Trei hectare / oră? Este o crimă imprescriptibilă! Nu-i oprește nimeni? Presa! Ce face presa? Sunteți pe mână cu criminalii???

  2. iar autoritatile statului stau si se uita cum dispar padurile, spagari nenorociti

  3. Intrebati-l pe iohannis ce se intampla, a promis ca stopeaza furturile de asta a fost ales,
    are guvern, are presedentia tarii de ce tace?
    Naivii care inca mai cred in povesti cu eroi sa doarma si sa ia lecitina sa-si aduca aminte ca 5 ani nu a fcaut nimic pentru interesul national decat pt cel propriu…

  4. daca ue si ro platesc anual 2000euro/ha/an ca in polonia catre proprietarii de paduri,nu mai e nevoie sa se defriseze nimic.ne multumim cu acei bani.
    oprim si incalzirea apoi racirea globala.
    dar daca politicienii sint fosti comunisti…

  5. 4miliarde euro pe an pentru proprietarii de padure inseamna 1000euro/an/ha padure si nu se mai taie nimic,nici o creanga.lemne de foc doar de la stat.deci,in loc sa defriseze ilegal ceea ce le apartine sau in loc ca unii bronzati sa taie noaptea lemne din padurile personale,cum dati plata pe suprafata de teren,dati si plata pentru ca padurile personale sa fie mentinute intacte.ce inseamna 4miliarde pe an pentru o tara ca romania care mareste salarii pensii,face sosele cit republica bangladesi.
    ce ziceti dle orbban?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger