AcasăTaierea capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) – zi de post. Traditii...

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) – zi de post. Traditii si obiceiuri

La sfarsitul anului bisercesc, pe data de 29 august, Biserica Ortodoxa praznuieste Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, zi de post pentru credinciosi.

Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului, a primit de la Insusi Iisus Hristos marturia ca el era cel mai mare dintre toti oamenii nascuti din femeie si cel dintai intre profeti. Slavitul Prooroc este cunoscut in mod special pentru sfintenia vietii lui si pentru severitatea ascezei si ravna inflacarata dupa dreptate si dupa cele ceresti.

Sfântul Ioan Botezatorul numit si Ingerul pustiei este cel care a facut legatura intre Vechiul si Noul Testament, iar in calendarul ortodox ii sunt inchinate trei sarbatori, fiind cea mai cinstita personalitate a Vechiului Testament, noteaza basilica.ro.

In aceasta zi, potrivit traditiei, pentru mentinerea sanatatii, este de preferat sa nu se consume fructe rotunde – mere, pere, prune, capatani de usturoi, care au forma rotunda, asemanatoare capului. De asemenea, nu se mananca rosii, nici fructe de culoare rosie si nu se bea vin rosu, alimente care amintesc de sangele varsat in timpul decapitarii Sf. Ioan.

In ziua praznuirii Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul se sfintesc la biserica mere, pere, struguri si castraveti si se impart oamenilor saraci, de pomana pentru sufletele rudelor decedate.

Totodata, in ziua aceasta, pentru sporul casei si pentru alungarea bolilor, in familiile in care au murit persoane in conditii suspecte sau de moarte napraznica se respecta momentele de reculegere si se impart pachete cu struguri si paine. In acelasi timp, gospodinele evita sa foloseasca cutitul inclusiv la taiatul painii. Produsele alimentare si painea se rup cu mana.

La orase si la sate, pentru mentinerea sanatatii se pastreaza o datina straveche: crestinii ortodocsi consuma in aceasta zi doar turta preparata din grau sau din malai, scrie realitatea.net.

author avatar
Alina Costache