AcasăNewsSute de vase fantoma in apele UE

Sute de vase fantoma in apele UE

Mysterious ghost ship on a evening sea.

Nave altadata asociate cu manevre suspecte in jurul zonelor fierbinti ale terorismului sunt inca active in apele teritoriale europene. Un fenomen misterios si periculos.

Mysterious ghost ship on a evening sea

Serviciile maritime de supraveghere au remarcat ca foarte multe cargouri si alte nave mari si-au deconectat comunictiile GPS (si alte sisteme de identificare) pentru a disparea de pe ecranele radar, pentru a-si falsifica identitatea, pentru a alege itinerarii secrete, pentru a nu fi detectate. Aceste date au fost puse cap la cap de Windward, firma de analiza a traficului maritim. Astfel, numai in primele doua luni ale acestui an, 60 de nave provenind din Libia, Siria sau Liban, au intrat in apele teritoriale ale Uniunii Europene, dupa ce si-au deconectat sistemele de locatie si s-au oprit temporar de-o maniera suspecta.

Vele negre

Anual, sute de nave provenind din zone ce pot fi legate de importante activitati teroriste navigheaza nestiute spre Europa. In primele doua luni, activitati suspecte ale unor nave au fost inregistrate in 2850 reprize, in timp ce acestea se indreptau spre destinatii europene. Expertii avertizeaza ca aceste vapoare arunca ancora in apele internationale pentru a face trafic de persoane (emigranti, refugiati), trafic de arme si trafic de droguri. Potrivit lui Alan West, fost sef al armatei britanice, citat de The Times, Regatul Unit va fi vulnerabil la atacuri teroriste pentru ca nu exista suficiente mijloace puse la dispozitie de autoritati pentru a controla toate aceste nave.  Si ca serviciile competente, in ciuda asigurarilor date de autoritatea maritima britanica, nu stiu decat o parte din activitatile navelor-fantoma din larg.

author avatar
Tudor Borcea
1.084 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger