AcasăNewsSute de mii de români riscă să rămâne fără curent în plină...

Sute de mii de români riscă să rămâne fără curent în plină iarnă! Furnizorii trimit deja notificări în Ilfov și Giurgiu

curentSute de mii de români riscă să rămâne fără curent în plină iarnă! Furnizorii trimit deja notificări

În plină criză a energiei, sute de mii de români riscă să fie deconectați de la curentul electric dacă folosesc concomitent mai multe aparate electrice în priză. În județele Ilfov și Giurgiu au loc deja deconectări.

Enel, compania italiană implicată în producția și furnizarea energiei electrice, a informat că a trimis deja peste 200 de mii de notificări în acest sens, în special oamenilor care au contoare inteligente.

Când folosim multe aparate electrice, crește puterea de consum peste valoarea avizată în contract, pe care majoritatea oamenilor nu o știu, potrivit stirileprotv.ro. Această putere avizată este trecută în contract și o găsiți și pe factură. Pentru un apartament din București, spre exemplu, această putere avizată este, în medie, de 6 kw. La case poate fi mai mare, în medie, de 10 kw.

Cine sunt cei care ar putea rămâne fără curent

Contorul inteligent este setat automat la cât aveți voie să consumați. Contorul vă permite să depășiți puterea din contract doar cu 10-20 la sută. Așa se face că în cazul în care aveți prea multe aparate conectate, de exemplu aveți în priză și frigiderul, și boilerul electric, și televizorul, și mașina de spălat vase sau rufe, și aspiratorul, fierul de călcat, aerul condiționat sau cuptorul electric, consumul poate sări spre 15-20 kw.

În acest moment contorul inteligent taie automat consumul. Este momentul în care rămâneți pe întuneric și nu mai aveți curent. Pentru a remedia problema trebuie să reconectați manual contorul, dar doar după ce ați scos unele aparate din priză, pentru a le reduce numărul și a reveni la puterea avizată.

Enel sfătuiește oamenii să-și mărească puterea avizată printr-un nou contract, dacă este necesar. Taxa este de circa 150 de lei.

author avatar
Andreea Vlad
1.643 afisari

3 COMENTARII

  1. In nordul americii pretul cel mai mic la energie electrică este in Quebec, singura provincie canadiană care nu a fost de acord cu privatizarea producerii si distribuției energiei electrice. Se pare ca este pretul cel mai mic dintre toate țările industrializate.

    Aproximativ, pretul este de 0.0616 CAD pentru primii 40kwh/zi de facturare si 0.0950 CAD/kwh pentru restul energiei consumate.
    Azi 1CAD = 3.46RON, deci
    O.0616 CAD aprox 0.213 RON
    0.0950 CAD aprox 0.329 RON

    poate cineva dintre partizanii liberalizării preturilor sa-mi indice o țară in care preturile s-au stabilizat la o valoare mai mica decat initial si mai mică decât prețurile in Quebec?

    https://www.hydroquebec.com/residentiel/espace-clients/tarifs/tarif-d-tarification.html

    • Mai mult, HydroQuebec a fost naționalizată în anii 1960 de Rene Levesque parcă. Au mai rămas cîteva baraje private ale fostelor fabrici de aluminiu.

  2. La noi producatorii sunt de stat parsivii astia veniti prin privatizare cica dar ei doar au jecmanit ca nu au investit nimic doar profit, si nimeni nu a semnat cu ei asa ceva doar daca nu au bagat ei clauze abuzive!!! Inteligent pt ei dar ce vor sa ne intoarcem la lumea a treia daca toate sunt electrice sa ne mutam la cort???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger