AcasăNewsSuspiciuni chiar la inceperea BAC-ului

Suspiciuni chiar la inceperea BAC-ului

Subiectele la romana ar fi fost anuntate pe Reddit

Aproape 127.000 de elevi au sustinut proba de limba si literatura romana, prima testare a examenului de Bacalaureat. Astazi se va desfasura proba la Limba si literatura materna: maghiara, germana, sarba, slovaca, croata, turca, ucraineana si  italiana. Miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar ultima proba scrisa din aceasta sesiune, proba la alegere a profilului si specializarii, este programata joi, 28 iunie.

Scandal dupa prima proba

Subiectele la romana ar fi fost anuntate pe Reddit

O postare pe un cont de Reddit sugera ca subiectele la limba si literatura romana ar fi fost facute public luni la ora 3 dimineata, inainte de inceperea probei. Mai precis, pe grupul de discutii „Robac”, cineva a facut public subiectul III de la limba si literatura romana, atat pentru profilul uman cat si pentru cel real. Ceilalti utilizatori au cerut ca postarea sa fie stearsa pentru ca informatia sa nu se raspandeasca iar subiectele sa fie schimbate in ziua cu examenul. Ministerul Educatiei a reactionat prompt, precizand ca  extragerea subiectelor a avut loc luni 25 iunie, ora 5:30 in prezenta comisiei nationale de examen, iar masurile de securizare a datelor gestionate de Centrul National de Evaluare si Examinare exclud posibilitatea ca subiectele sa fie postate pe diverse site-uri. Postarea aparuta pe Reddit nu are legatura cu subiectele propriu-zise  si este mai degraba o enumerare a tematicilor din programa de examen. Absolventii de liceu de la profilul real care au sustinut, luni, proba scrisa la Limba si literatura romana la examenul de Bacalaureat au avut de scris un eseu in care sa prezinte un text liric apartinand lui Tudor Arghezi sau Mihai Eminescu, la alegere, in timp ce absolventii de la profilul uman au avut de scris un eseu in care sa prezinte o opera apatinand lui Ion Barbu sau Lucian Blaga. Afisarea primelor rezultate, care se va face in centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevazuta pentru data de 4 iulie, pana la ora 12,00. In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, in intervalul orar 12,00 – 16,00. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 9 iulie. Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul 7,30 – 8,30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
Timpul destinat redactarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Conditiile pentru promovare

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ: sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, sustinerea tuturor probele scrise si obtinerea notei 5 la fiecare dintre acestea, obtinerea mediei 6, cel putin, la probele scrise. Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50 iar la examenul de Bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit, a informat MEN. In conformitate cu prevederile metodologice, aplicate incepand cu anul 2017, in urma evaluarii lucrarilor contestate „nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii”. Concret, nota  comisiei de contestatii este finala, intrucat nu se mai aplica regula celor 0,5 puncte diferenta intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii.

Ce nu au voie sa faca candidatii

Nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.

author avatar
Andrei Coman
86 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger