AcasăNewsSuspendarea ratelor, varianta Orban: doar dacă băncile vor!

Suspendarea ratelor, varianta Orban: doar dacă băncile vor!

Plățile ratelor la bănci se suspendă doar teoretic, în legislația lui Orban

Hotărârea Guvernului Orban care amână plata ratelor la bănci nu are prevăzută niciun fel de obligație sau consecință pentru instituțiile financiare care refuză cererile românilor aduși în sapă de lemn de pandemia Covid-19. Practic, debitorii sunt lăsați, efectiv, la mila băncilor.

Plățile ratelor la bănci se suspendă doar teoretic în legislația lui Orban

Iluminatul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, i-a liniștit pe români. Dacă băncile refuză să accepte amânarea plății ratelor, va face o platformă online unde să se plângă. Însuși apelul făcut de ministru către instituțiile financiare le-a dat fior acestora: ”Cer băncilor să trateze cu celeritate cererile de amânare a plății ratelor”. În fapt, potrivit Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 37/2020, ”creditorul analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condițiile prevăzute la art. 4 și în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării comunică debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligațiilor de plată a ratelor”. Mai exact, rămâne la latitudinea băncilor dacă acceptă sau nu suspendarea ratelor, mai ales că din hotărârile de guvern publicate în Monitorul Oficial lipsesc cu desăvârșire sancțiuni sau obligativități ale instituțiilor financiare de a aproba cererile românilor de amânare la plată.

Condiții restrictive

Pentru a putea depune o solicitare la bancă de amânare a ratelor, românii trebuie să îndeplinească mai întâi condiții extrem de stricte. ”Poate fi suspendată rambursarea ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente numai pentru creditele ipotecare care îndeplinesc următoarele condiții cumulative: a) au fost acordate până la data intrării în vigoare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020, respectiv 30 martie 2020 inclusiv; b) data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei de intrare în vigoare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020, respectiv 30 martie 2020 inclusiv; c) nu le-a fost declarată scadența anticipată până la data de 30 martie 2020 inclusiv; d) nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau debitorii au efectuat plata obligațiilor restante până la data solicitării suspendării obligației de plată în condițiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2020”, se prevede în normele de aplicare a actului normativ privind acordarea unor facilități la credite. Totodată, creditorul poate aproba solicitarea debitorului care declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situația gravă generată de pandemia COVID-19 față de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgență și se afla în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului ca urmare a intervenției uneia/mai multora dintre următoarele cauze. Printre acestea se numără intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în șomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activității angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu COVID-19 și altele asemenea. Debitorii persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, precum și pentru debitorii care dețin profesii liberale și profesii care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei pot cere amânarea ratelor bancare dacă activitatea a fost întreruptă total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, cu următoarele urmări: restrângerea pieței de desfacere, restrângerea numărului de angajați, diminuarea numărului de furnizori ș.a.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
335 afisari

3 COMENTARII

  1. Ne meritam soarta, ăștia nu sunt guvernanți, ci doar hiene. Ăștia merita împușcați pe stadioane

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger