AcasăNewsSuspendarea lui Iohannis, drama penibila fara sfarsit

Suspendarea lui Iohannis, drama penibila fara sfarsit

Presedintele, din randul intai, e singurul care rade la drama asta

Tot orasul e plin de bannere, aproape la fiecare intersectie, „Suspendarea lui Iohannis”. La cinema, ca pe vremuri, filmele incep cu un jurnal despre suspendarea lui Iohannis. La teatru, buluc de lume. Au venit toti sa vada „Suspendarea lui Iohannis”. Cu o intarziere de aproape un an, cand lumea s-a plictisit de stat in sala, apare in sfarsit, pe scena, un nene care anunta suspendarea lui Iohannis. Bate gongul, se stinge lumina si populimea ramane in intuneric, ascultand tacerea. Asteapta cateva luni, dupa alte luni, pana cand apare alt nene care, in caz ca nu stiam, ne spune ca vedem „Suspendarea lui Iohannis”. Serios?

Presedintele din randul intai e singurul care rade la drama asta

Spectacolul asta e de multa vreme cap de afis. Platesti biletul, intri in sala si-l astepti pe ala care te va anunta ca va urma. Nu-i de ajuns? Sunt cateva zeci de episoade. N-ai vazut nimic pe scena? Si ce-ai fi vrut sa vezi? Aici e drama, nene, nu comedie, iar dramele se desfasoara in tacere. Ce, a ras cineva la Love Story? Doar suspine. Atat.

Prostimea, afara va rog!

O data pe luna, uneori la doar cateva zile, apare gornistul de la centru care da de veste ca gata, suspendarea lui Iohannis e coapta si se rejoaca. Nu stiu cum, aici nu prea inteleg, pentru ca, de jucat, nu s-a jucat niciodata. Doar au infierbantat targovetii la minte, s-a maturat scena si s-a dat cu odicolon prin sala, sa miroasa bine. Nici actorii nu au invatat replici noi, veneau cu aceleasi vorbe. Luam in calcul o posibila suspendare a presedintelui, zice ala din rolul principal.

Desi ii cere suspendarea Dragnea nu e de acord nici cu el insusi

Da, ar fi o varianta, spune celalalt, dar nu e oportun. Dupa care se lasa cortina, se aprinde lumina si prostimea e invitata afara. La urmatorul spectacol afli ca actorul principal s-a razgandit, nu-l mai vrea suspendat pe Iohannis. Ia uite ce ghinion, taman acum, cand celalalt ar fi vrut sa-l termine. Asa e in teatrul asta modern, fiecare vrea ceva exact cand celalalt nu mai are chef.

Premiul de excelenta in teatru

Au fost si spectacole in care aflai ca juristii cei mai buni din partid si de pe planeta studiaza toate motivele legale pentru care presedintele poate fi suspendat. Probabil ca nu e asa de usor, din moment ce de atunci, vreme de vreo zece ture la care lumea a admirat scena goala, raspunsul a ramas in aer.

Tariceanu se invarte mereu in jurul cozii iar asta ii iese cel mai bine

Iar de aici lumea a inteles ca e legal si permisibil ca Iohannis sa-i scuipe in cap si pe actori, dar si pe spectatori. Insa cele mai reusite reprezentatii au fost cele in care acelasi actor principal, la o saptamana dupa ce declara public ca nu se mai poate, ca fara masuri dure impotriva lui Iohannis nu se poate face ordine in politica, venea cu o replica demna de Premiile Antoinette Perry: nici eu si nici partidul nu suntem de acord cu suspendarea lui Iohannis si nu vom lua in discutie acest lucru. Clar ca buna ziua.Cred ca de premiul pentru intonatie era vorba.

Cu ochii pe sufleor

Drama asta are resurse inepuizabile de a se juca sub ochii uimiti ai spectatorilor care, daca nu inteleg subiectul, macar sunt indulgenti si s-ar bucura si la o dresura de crocodili sau de paianjeni. Iar daca partidul si actorul lui le spun ca anul asta nu s-au facut crocodili indeajuns, ca a fost recolta slaba in toata tara, ei vor plati, cuminti, bilete si la dresura de nimic. Acum, insa, lucrurile se mai schimba din cate se vede. Spectacolul se anunta grandios. S-au facut repetitii pentru replici noi, tulburatoare. Actorul principal ia in calcul analizarea suspendarii, ca sa fie eliminate toate riscurile. Nu e limpede la ce se refera. Ca Romania sa ramana fara Iohannis vreme de o luna, timp in care lucrurile s-ar mai drege prin tara, nu cred ca e un risc. Totul e sa fie atent la sufleor si sa nu planga, la final, „dragostea inseamna ca niciodata sa nu spui imi pare rau”. Asta e din alta drama.

Replici anapoda

Am citit avancronica noii drame politice. Pare a dura chiar si dupa ce Iohannis nu va mai fi presedinte. De ce sa nu se poata? Partidul si actorul vor sa discute foarte serios suspendarea. Si celalalt la fel. Bine, foarte frumos. Dar de aici eu inteleg ca pana acum a fost vorba doar de o susanea de provincie, unde spectatorii nu sunt prea cusurgii. Incercarile de pana acum de a convinge ca cineva chiar ar vrea sa-l suspende pe Iohannis imi starnesc doar mila si dispretul. Nu se stie cine l-ar suspenda, caci actorii nu s-au batut pe rolul asta. Ba din cauza ca Europa ar zice si ar face, ba ca imaginea sifonata a Romaniei inainte de preluarea presedintiei rotative, ba ca Iohannis s-ar reinventa. Nu stiu cine a bagat replicile astea in piesa, dar si sufleorul era beat crita. Iar drama, de fapt, eu cred ca asta este.

author avatar
Valentin Boeru
1.714 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger