AcasăNewsSuspendarea lui Basescu se joaca in deplasare

Suspendarea lui Basescu se joaca in deplasare

Poporul va decide, democratic, prin referendum, daca Traian Basescu ramane sau nu in fruntea tarii. Cu aceasta declaratie politicienii romani incearca sa induca romanilor senzatia ca ei sunt cei care vor decide. In realitate, scena politica va fi aranjata nu dupa placul electoratului, ci dupa cel al americanilor sau europenilor.

La referendumul din 29 iulie, romanii nu vor avea un rol decisiv, ci vor fi doar masa de manevra

Desi pareau foarte siguri pe ei, uselistii nu stiau luni, inaintea sesiunii parlamentare, ce aveau de facut pana la finalul saptamanii.  O strategie exista, dar se astepta un semnal din afara. Pana miercuri seara semnalul se pare ca a venit si, odata cu el, de-a dreapta premierului Victor Ponta, pe post de consilier onorific, si-a facut aparitia si celebrul general american Wesley Clark. De aici, planul de suspendare a mers ca uns, negocierile s-au purtat pana-n miez de noapte, parlamentarii mai indaratnici fiind convinsi mai cu vorba buna, mai cu dosarele.  Ca sa nu bata prea tare la ochi, Departamentul de Stat american a trimis, post-suspendare, un mesaj in care cere Executivului de la Bucuresti sa respecte regulile democratice. ”Guvernul cocheteaza cu eliminarea sefului statului, cerem ca procesul sa fie condus intr-o maniera justa si transparenta, cu respectarea atenta a legilor si idealurilor democratice”, se arata in documetul transmis de oficialii americani.

Europenii au intrat si ei in ring

Desi, fie vorba intre noi, nu s-au dat niciodata in vant dupa Traian Basescu, liderii europeni nu vor totusi ca interesele lor in Romania sa fie afectate de o schimbare brusca de regim. Dovada in acest sens stau toate iesirile la rampa din ultimele zile. Rand pe rand, presedintele PPE Wilfried Martens, liderul grupului PPE din Parlamenul European Joseph Daul, presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy,  ministrul german de Externe Guido Westerwelle si presedintele liberalilor europeni Guy Verhofstadt au acuzat autoritatile de la Bucuresti de incalcare a valorilor europene. ”Principiile de baza ale democratiei, domnia legii si separatia constitutionala a puterilor in stat nu trebuie sa fie negociabile, iar Guvernul federal german nu va ignora evenimente ca cele din Romania”, a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle. De asemenea, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a anuntat ca a cerut Comisiei de la Venetia sa analizeze daca actiunile Parlamentului si ale Guvernului Ponta au fost compatibile ”cu statul de drept si cu democratia”. ”Sunt foarte ingrijorat de recentele evolutii din Romania, mai ales de actiunile Guvernului si Parlamentului in legatura cu institutiile democratice”, a conchis Jagland.

author avatar
Adelina Ionicel
915 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger