Cauta

“Survivor” în spitalele din România? Cum supravieţuiesc pacienţii internaţi cu doar 11 lei/zi

“Survivor” în spitalele din România? Cum supravieţuiesc pacienţii internaţi cu doar 11 lei/zi - Ziarul National

Dr. Beatrice Mahler a tras semnalul de alarmă: decizia Guvernului de majora cu un leu alocația zilnică de hrană pentru pacienții internați nu rezolvă problema!

Vestea bună e că alocația de hrană pentru pacienții din spitale se va dubla, începând din luna mai. Decizia a fost aprobată în ședința de guvern de miercuri, prin actualizarea nivelului alocației cu indicele prețurilor de consum în perioada 2018-2020, anunță guvernul într-un comunicat de presă.

Creşterea precedentă, de la 10 lei la 11 lei

Este o modificare nesemnificativă dacă ne gândim la ce înseamnă meniul de 11 lei.

Partea aparent bună este că nu există un plafon superior al acestei alocații, însă modul în care sunt prezentate datele ridică și crește practic discrepanța dintre spitalele care sunt în subordinea Ministerului Sănătății și cele care sunt în subordinea administrațiilor locale.

Este prevăzută sursa de finanțare posibilă pentru spitalele din subordinea autorităților locale, primăriile pot să aducă bani suplimentari la bugetele spitalelor pentru a acoperi această normă de hrană suplimentară, iar spitalele din subordinea MS nu au această posibilitate”, a afirmat dr. Beatrice Mahler la postul Antena 3.

Pot spitalele suplimenta hrana?

Spitalele publice au obligația ca, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, să afișeze pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană stabilit pentru consumurile colective, precum și orice modificare a acestora. Informațiile vor fi comunicate concomitent și Ministerului Sănătății.

Un spital care tratează pacientul cu tuberculoză și pacientul COVID, fonduri propriii sunt extrem de greu de realizat pentru a asigura suplimentarea mesei.

Există și a treia posibilitate, prevăzută, ca pacientul să-și plătească suplimentar o porție de mâncare sau supliment la meniul zilnic pe care îl asigurăm în spitale.

La Institutul Marius Nasta, avem bucătăria proprie, cu personal propriu, o infrastructură pe care am modernizat-o, şi măcar astfel din acest punct de vedere putem să ne gospodărim cât mai eficient conform banilor alocaţi.

Deşi la Marius Nasta suntem la limita superioară de calcul a hranei alocate zilnic, da, din păcate alocaţia pentru hrana zilnică, din perspectiva mea este insuficientă, mult sub nevoia reală a unui pacient bolnav de COVID şi nu numai”, spus dr. Mahler.

 

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă COMUNA SALCUTA
  • Geopolitica microprocesoarelor, lecție dură pentru Europa
  • Directorul general al TAROM și-a dat demisia
  • Criză în reciclarea plasticului: UE strânge șurubul importurilor ieftine după închiderea fabricilor
  • Concert de Crăciun la Suceava: glasurile copiilor au unit generațiile, într-un eveniment susținut de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Inteligenţa Artificială, încă o enigmă pentru mulţi români, deşi ţara noastră se află în topul european al conectivităţii la Internet
  • Spargere dată ca-n filme, la Cluj-Napoca: s-a deghizat în livrator de mâncare şi a folosit o “cheie mincinoasă”. A furat 41.000 de euro
  • Programul supermarketurilor de Crăciun 2025. Ce orar vor avea magazinele Kaufland, Lidl, Carrefour, Mega Image, Auchan şi Penny
  • Catedrala Mântuirii Neamului se redeschide pentru credincioşi cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Patriarhia Română a anunţat şi programul
  • Primele imagini de la locul în care s-a prăbuşit avionul care îl transporta pe Șeful Statului Major al Libiei. Oficialul a murit când pleca din Turcia
  • Exit mobile version