AcasăNewsSurse: Votul privind aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanat

Surse: Votul privind aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanat

In lipsa unui consens la statelor membre, presedintia UE ar urma sa amane votul de joi privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, potrivit unor surse europene, citate de Mediafax.

In conditiile in care cel putin Olanda a anuntat explicit ca se opune aderarii celor doua state la Schengen, atingerea unui consens – necesar luarii unei decizii – va fi imposibila la reuniunea de joi.

In aceste conditii, pentru a evita o decizie negativa, presedintia poloneza poate si va cere ca subiectul sa nu fie supus votului, ci sa se limiteze la o dezbatere, au explicat aceleasi surse.

Conform acestora, presedintia poloneza nu va risca un eventual vot negativ deoarece in acest caz s-ar pune problema reluarii unei parti semnificative a procedurii juridice, cel putin la nivelul Consiliului si, posibil, si al Parlamentului European.

Sursele citate spun ca, daca joi nu va avea loc un vot, subiectul aderarii va fi introdus pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie. Procedural, introducerea pe ordinea de zi se poate cere inclusiv in ziua Consiliului de catre oricare dintre statele interesate – in acest caz Romania sau Bulgaria – sau de presedintia poloneza.

Presedintia poloneza a Consiliului poate decide reintroducerea pe agenda unui viitor Consiliu JAI a chestiunii aderarii la Schengen, in vederea formalizarii consensului.

Ministrii de Interne din UE discuta, joi, la Bruxelles despre aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, fiind anticipata o decizie de respingere dupa ce Guvernul olandez a anuntat ca isi va utiliza dreptul de veto in aceasta chestiune.

Vom reveni!

135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger