AcasăNewsSurpriză în topul Forbes! Ion Țiriac, „detronat”! El este cel mai bogat...

Surpriză în topul Forbes! Ion Țiriac, „detronat”! El este cel mai bogat român!

sursa foto: stiripesurse.ro

Nu mai puțin de șase români apar în lista Forbes cu miliardarii lumii. Fostul jucător de tenis Ion Țiriac (84 de ani), cunoscut om de afaceri, „detronat” în acest clasament al celor mai bogați români, fiind depășit de Daniel Dines.

România are şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii publicat marţi de revista Forbes: Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia, potrivit news.ro. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care apar 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari.

UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.

Absolvent al Universităţii Bucureşti, Dines trăieşte în prezent la New York şi a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari, conform aceleiași surse.

Ion Țiriac și frații „Dedeman” completează podiumul

„Podiumul” este completat de către Ion Țiriac și frații Pavăl, fondatorii „Dedeman”.

Așadar, al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes în care a intrat prima dată în 2019, cu o avere estimată atunci la 1,2 miliarde de dolari. Acum, în 2024, Ţiriac a atins cea mai mare valoare estimată a averii, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era evaluată la 2 miliarde de dolari, potrivit aceleiași surse.

În același clasament Forbes figurează, pe locul 1.623, cu o avere de 2 miliarde de dolari, Dragoş Pavăl, în vârstă de 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman. Intrat în 2022 în rândul miliardarilor lumii, averea sa este în ascensiune, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 şi ajungând la 2 miliarde în 2024.
Fratele său, Adrian Pavăl (55 de ani), cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. A intrat și el în acest top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 şi crescând la 1,4 miliarde în 2024.

Fraţii Pavăl şi-au fondat afacerea în 1992, cu o singură locaţie, în Bacău. Acum au ajuns la 57 de magazine, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari, având în stoc aproximativ 60.000 de produse, de la unelte şi materiale de construcţii până la mobilier şi electrocasnice. Ei deţin, de asemenea, acţiuni la mai multe companii româneşti cotate la bursă şi un portofoliu de proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi în Cluj-Napoca.

Ion Stoica, al cincilea miliardar al României

Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica (59 de ani), cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitori se numără giganţii cloud Microsoft şi Amazon, potrivit aceleiași surse.

Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca şi anul trecut, dar în scădere faţă de 2022 când era evaluată la 1,6 miliarde de dolari.

Stoica locuieşte în Statele Unite. El a fost CEO-ul iniţial al Databricks de la înfiinţarea sa în 2013 până la începutul anului 2016. Înainte de Databricks, Stoica a cofondat start-up-ul de streaming video Conviva. Stoica a cofondat Databricks alături de şase colaboratori de la UC Berkeley care au construit popularul motor de analiză a datelor Apache Spark. Databricks foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta companiile să stocheze şi să utilizeze datele lor.

Pe aceeaşi poziţie în clasamentul Forbes, 2.410, figurează şi partenerul său de afaceri, Matei Zaharia, 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie al startup-ului de software Databricks. Acesta are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

author avatar
Andrei Coman
549 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sugestiv clasament. Niciunul nu activează într-un domeniu palpabil, util societății, doi sunt 100% cu Secu în suflet…
    Da, da, nici frățiorii și nici mustăță nu aduc plusvaloare țării. Și au toți ochișorii albaștri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger