AcasăNewsSurpriza de proportii: si limba engleza “pleaca” din UE!

Surpriza de proportii: si limba engleza “pleaca” din UE!

Europarlamentarul Danuta Hubner, sefa Comisiei pentru Afaceri Constitutionale a Parlamentului European, a anuntat ca limba engleza nu va mai fi limba oficiala a UE, dupa iesirea Marii Britanii.

“Avem un regulament care prevede ca fiecare tara UE are dreptul de a notifica o limba oficiala. Irlandezii au notificat limba galeza iar maltezii limba malteza, astfel incat doar Marea Britanie a transmis limba engleza. Daca nu mai avem Marea Britanie, nu mai avem engleza”, a explicat Hubner. Surse UE incearca sa lamureasca problema, precizand ca limbile oficiale au reglementari care, pot fi si ele traduse. De exemplu, regulamentul privind limbile oficiale ale Uniunii Europene, emis in 1958 si scris initial in franceza, nu precizeaza limpede daca un stat membru(ca Irlanda sau Malta), poate avea, sau nu,  mai mult de o limba oficiala, existand, totusi, interpretari care ar face posibila prima varianta. Acelasi regulament, tradus in limba engleza, exclude aceasta posibilitate. Oricum, Comisia Europeana a inceput sa foloseasca, ca reactie la Brexit, tot mai des limbile franceza si germana in comunicatele sale. In prezent, in Uniunea Europeana sunt folosite 24 de limbi oficiale.

Londra spune ca nu vrea un Brexit dur

Premierul Theresa May a afirmat ca un control mai strict al frontierelor Marii Britanii nu o va impiedica sa obtina un acord comercial avantajos cu Uniunea Europeana. ”Se vorbeste de un Brexit dur catre care guvernul vrea sa indrepte tara, nu vad nici un semn in sensul asta”, a declarat May, in Camera Comunelor. UE insa insista ca libera circulatie a persoanelor este o conditie esentiala pentru accesul la piata unica.

author avatar
Bogdan Borcea
241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger