AcasăNewsSupraproductie de rosii romanesti. Importurile, suspendate

Supraproductie de rosii romanesti. Importurile, suspendate

rosii

Fermierii romani ne spun ca, de saptamana viitoare, piata va fi invadata de rosii autohtone. Stimulati de subventiile mari acordate de statul roman, legumicultorii au cultivat in exces rosii, astfel ca preturile vor ajunge la cel mai scazut nivel din ultimii ani.

rosii
Rosiile romanesti scot rosiile din import din piata

Gata cu rosiile din Olanda, Spania, Italia si Turcia. Pietele din tara noastra se pregatesc acum pentru cea mai mare invazie de rosii romanesti, productia fermierilor de anul acesta fiind una record, pe de o parte datorita stimulentelor financiare guvernamentale si pe de alta parte datorita ploilor, care au stimulat cresterea tomatelor. ”Abia de acum incepe invazia de rosii romanesti, apar rosiile din camp, rosiile din soalrii si cel putin pana in octombrie va fi abundenta de rosii. Culturile de tomate arata foarte bine, asa ca vom avea ocazia sa avem o productie extrem de mare. Vor scadea si preturile, vor ajunge la doi lei la piata, iar de la poarta fermierului se vor cumpara cu un leu. Programul de subventie, care a fost destul de consistenta, i-a determinat pe fermieri sa cultive preponderent rosii. Va fi piata arhiplina de rosii si este exclus sa se mai faca in perioada asta importuri. Ploile din ultima vreme au diminuat multe din cheltuielile fermierilor, in special cu irigatiile. Pe langa rosii, vom avea si foarte multa ceapa, foarte multi ardei, morcovi, chiar si cartofi”, ne spune Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Cum s-au pacalit producatorii romani cu patrunjelul

Anul acesta, piata romaneasca s-a confruntat cu o criza majora de patrunjel radacina. Preturile acestuia au variat intre 20 si 30 de lei si cea mai mare cantitate a fost adusa din import. ”La noi este practica asta pompieristica a agricultorului. Pun toti o leguma pentru ca are un pret bun, iar apoi se trezesc ca au pierdut bani. Asta s-a intamplat si cu patrunjelul. Cu un an inainte au pus toti si au pierdut, iar acum nu a mai cultivat nimeni si s-a creat un dezechilibru pe piata, astfel ca s-a ajuns ca patrunjelul radacina sa fie cam de 5-6 ori mai scump decat carnea de porc in viu. Orice fermier trebuie sa-si pastreze in fiecare an aceeasi structura de culturi, chiar daca una merge mai bine, iar alta mai putin bine. Ai mult mai multe sanse sa castigi asa, decat sa vrei sa dai un tun la morcov, de exemplu, pentru ca s-ar putea sa fi pus toti morcovi si sa pierzi”, afirma Laurentiu Baciu. Un alt fenomen surprinzator constatat in piete este o orientare a hipermarketurilor catre produsele agricole romanesti, explicatia fermierilor fiind aceea ca cererea din piata a consumatorilor a obligat retailerii sa le cumpere legumele si fructele.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.020 afisari

3 COMENTARII

  1. A diminuat pe pisda mati ca e calicula derbedeule. Unde vezi tu ploi pesde o saptamana o sa dai vina pe seceta. Ma pupi in cur.

  2. Pune-ti dracu umbrele si stropitori, egiptenii aia au facut din Nil Piramide o minune a lumii si cultivau in desert grau si struguri iar mai jos babilonienii creau Gradinile Suspendate pe Eufrat alta minune a lumii in Siria, si voi ne chilotariti atat la pret la piata in sec 21 cu vreme prin mobil ? si alerte si tehnologie agricola.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger