AcasăNews"Supercomisia" pentru buget din Congresul SUA isi anunta luni esecul

„Supercomisia” pentru buget din Congresul SUA isi anunta luni esecul

Liderii „supercomisiei” creata acum trei luni in Congresul SUA pentru identificarea unor masuri de reducere a deficitului bugetar si datoriei de stat isi vor anunta luni esecul, declarandu-se invinsi in fata divergentelor dintre cele doua partide.

Astfel, cea mai ambitioasa incercare a Washingtonului de reducere a datoriei de stat a SUA este pe cale sa se incheie cu un esec, dupa ce membrii republicani si democrati ai comisiei nu au reusit sa treaca peste divergentele care ii separa pe tema taxelor si cheltuielilor publice. Dupa un an de batalii dure in Congres pe buget si datoria de stat, esecul „supercomisiei” reprezinta un nou semnal ca cele doua partide refuza sa ajunga la un compromis necesar pentru a aseza finantele publice ale SUA pe un fagas stabil si sustenabil.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Reuters ca liderii comisiei vor prezenta luni un comunicat in care isi vor anunta esecul, intarind astfel imaginea unui Washington „disfunctional” in randul populatiei, investitorilor si mediului de afaceri, deja dezamagiti de certurile constante din Congres, care au adus in vara SUA in pragul intrarii in insolventa pe o chestiune tehnica, respectiv ridicarea plafonului datoriei de stat.

Partidul Republican si cel Democrat vor incepe imediat sa arunce vina unul pe celalalt, incercand sa salveze cat mai multe voturi inainte de alegerile prezidentiale si generale din 2012. Liderii celor doua partide sau reprezentantii Casei Albe nu au comentat informatiile aparute in presa. „Supercomisia” trebuia sa ajunga la un acord pana miercuri.

Esecul comisiei va declansa o noua runda de „dramaturgie” in Congres, noteaza Reuters. Democratii vor incerca sa prelungeasca masurile de stimulare economica pe termen scurt pe care sperau sa le includa oricum intr-un eventual pachet de masuri recomandate de supercomisie. Pe de alta parte, republicanii vor face eforturi sa apere bugetul Apararii de reducerile automate de cheltuieli de 600 miliarde de dolari declansate de esecul supercomisiei de a ajunge la un acord.

Acordul incheiat in vara de cele doua partide pentru ridicarea plafonului datoriei de stat prevede masuri automate de reducere a deficitului bugetar cu 1.200 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, daca supercomisia nu ar reusi sa ajunga la un consens si sa recomande Congresului un alt proiect. Taierile automate, care vor afecta toate sectoarele, au fost stabilite tocmai pentru a motiva comisia sa ajunga la un acord.

Divergentele privind plafonul datoriei de stat au determinat agentia de rating Standard & Poor’s sa ia o decizie fara precedent, de a reduce ratingul triplu A al SUA.

Datoria de stat a SUA a atins saptamana trecuta 15.000 de miliarde de dolari ajungand astfel la 100% din PIB-ul anual.

 

author avatar
Ciprian Purice
80 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger