AcasăNewsSummitul creierelor moarte

Summitul creierelor moarte

Festivismul nu intră în program: Recep Erdogan şi Donald Trump se insultă cu Emmanuel Macron – este imaginea emblematică a profundelor divergenţe şi nemulţumiri ale membrilor NATO, adunaţi la Londra cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

Trump a calificat drept ‘foarte insultătoare’ remarca preşedintelui francez Emmanuel Macron că NATO ar fi în ‘moarte cerebrală’. Declaraţia şefului statului francez este “dezagreabilă şi lipsită de respect,  a fost o remarcă foarte, foarte neplăcută la adresa celorlalte ţări membre”. Asta după ce Erdogan i-a propus lui Macron să-şi verifice creierul “dacă nu suferă de moarte cerebrală”. Acelaşi Erdogan a afirmat că va bloca planul NATO privind apărarea ţărilor baltice (Putin exultă, are cale liberă după anexarea Crimeei) dacă Alianţa nu recunoaşte ca ‘teroristă’ o miliţie kurdă împotriva căreia luptă Ankara, inclusiv în Siria. Pe cine mai liniştesc afirmaţiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg – „vom răspunde oricărui atac împotriva Poloniei sau a ţărilor baltice” ?  Tensiuni care strică aniversarea de la luxosul hotel Watford, Erdogan ştie că este susţinut de Trump, chiar dacă a cumpărat armament rusesc, Turcia nu poate să fie expluzată din Alianţă. Președintele american are un singur subiect de discuție când vine la NATO: împărţirea „nedreaptă” a cheltuielilor de apărare. Trump doreşte să menţină presiunea asupra aliaţilor pentru a-i face să-şi respecte angajamentul de a consacra 2% din PIB-ul lor bugetelor lor militare către 2024. Franţa va cheltui echivalentul a 2% în 2025, iar Germania, cu 1,42% în 2020, nu-şi va respecta angajamentul înainte de începutul anilor 2030. ‘Există încă mulţi rău-platnici şi acest lucru este nedrept’, a spus Trump, arătând spre Germania. Doar nouă dintre cele 29 de ţări membre NATO au consacrat 2% din PIB-ul lor pentru apărare în 2019. De asemenea, în marja reuniunii sunt programate discuţii cu privire la Siria între Macron, Merkel, premierul britanic Boris Johnson şi Erdogan, inclusiv o recepţie oferită de regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham.Un summit ritmat, cu aliaţi de nădejde. Mai rămâne de văzut cum se va poziţiona Alianţa în fața creșterii Chinei, al doilea cel mai mare buget militar din lume – un subiect menţionat la Londra, pentru prima dată în istoria NATO. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul urmăreşte cu atenţie disputele din NATO, dar consideră aceste evenimente “treburile interne ale Alianţei”.

author avatar
Andrei Coman
739 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce buget ate China cand Sua da 25 miliarde de euro pt 10 submarine de atac. Daca Franta nu poate da dam noi 1 dam 3% ca ce inseamna pana la urma 1 pt toti si toti pt 1 nu cumva si asta e o proba? Pana reusesc sa dea 2%…

  2. rromania nu piate scapa nici de cutremur devastator la bucuresti,nici de lăsarea asa a scutului vesel,nici de saracie.de ce?nu s a facut procesul comunismului,nu avem muzeul victimelor comunismului,nu se stie ca revolutia a fost furata di ca s au pierdut mii de vieti,nu exista justitie,securistii au salarii imense,
    nu s au judecat mineriadele,nu s au dat inapoi casele oamenilor pentru ca mafiotii aveau nevoie de acoperis.
    asteptam cu mare curiozitate sa vedem cum mareata usa se va dezumfla ca un balon,cum franta va avea imperator,cum rusia va actiona.românia cu morcovul…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger