AcasăNewsSummitul Aliantei Nord-Atlantice nu are solutii constructive pentru Ucraina

Summitul Aliantei Nord-Atlantice nu are solutii constructive pentru Ucraina

„Poza de familie” de la summitul NATO a imortalizat niste sefi de stat degajati si prea putin preocupati de Ucraina sau de puterea militara a Rusiei

Prima zi a summitului NATO de la Newport, Tara Galilor, a fost rezervata declaratiilor mai mult sau mai putin belicoase ale oficialilor Aliantei. In vreme ce Porosenko se lauda ca are un plan de armistitiu (Putin, care l-a gandit, ii spune plan de pace), liderii statelor dezvoltate din NATO anunta noi sanctiuni pentru Rusia.

„Poza de familie” de la summitul NATO a imortalizat niste sefi de stat degajati si prea putin preocupati de Ucraina sau de puterea militara a Rusiei

In deschiderea summitului, Rusia a fost acuzata direct de agresiune fata de Ucraina, liderii NATO anuntand  ca vor impune noi sanctiuni Moscovei. Ca sa-si justifice prezenta, presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat ceea ce, de fapt, stia cam toata lumea, anume ca are un plan de armistitiu (pace, zic rusii) stabilit cu (gandit de, spune Kremlinul) Vladimir Putin. Oficialii NATO au replicat sa degeba sustine presedintele rus ca are acel plan de pace, daca armata rusa si-a desfasurat coloane de blindate si 1.000 de militari pe teritoriul Ucrainei. Porosenko avea de prezentat situatia din tara sa (care nu a avut statut de invitat special la summitul NATO, ca Australia, de exemplu), asa ca s-a asezat la discutii intre liderii statelor care conteaza ai Aliantei, respectiv Barack Obama, Francois Hollande, Angela Merkel, David Cameron si Matteo Renzi.

Separatistii, pregatiti sa inceteze focul

Afland de mersul discutiilor din Tara Galilor, liderii separatisti prorusi din estul Ucrainei au anuntat  ca sunt gata sa inceteze ostilitatile. Astfel, liderii republicilor autoproclamate de la Donetk si Lugansk au precizat pe site-ul lor ca sunt pregatiti sa ordone o incetare a focului, astazi, la ora 15.00.  Ei au precizat ca vor lua aceasta decizie daca se ajunge la un acord, azi, la Minsk, si daca reprezentantii Ucrainei semneaza un plan de solutionare politica in cursul unei intalniri cu rebelii a „Grupului de contact”, alcatuit din reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei si OSCE, azi, in capitala belarusa.

Actiuni impotriva Moscovei

Revenind la Newport, trebuie sa remarcam faptul ca, desi se presupune ca participantii la summit ar fi trebuit sa gaseasca solutii constructive, ei au decis sa-l intarate si mai mult pe „tarul” de la Kremlin. Liderii principalelor state membre ale NATO au convenit, la o intalnire ca trebuie instituite noi sanctiuni impotriva Rusiei ca urmare a actiunilor acesteia in estul separatist al Ucrainei.

Raspunsul rusilor

Drept raspuns la amenintarile cu sanctiuni, Rusia a lansat, ieri, noi manevre militare in apropiere de granita cu Ucraina. Trupele s-au antrenat pentru a riposta unui atac aerian si balistic surpriza, lansat de un potential inamic, si au efectuat tiruri de instructie cu rachete de ultima generatie S-400 Triumph. Fortele apararii antiaeriene au utilizat sisteme de racheta sol-aer Pantir-S1 si Tunguska, iar aviatia a participat la exercitii cu avioane de vanatoare Su-27, Su-24M, Su-25 si elicoptere Mi-28N, Mi-35 si Mi-8.

 

author avatar
Arpad Dobre
339 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger