AcasăNewsUPDATE: Summit-ul UE privind funcţiile de vârf, suspendat

UPDATE: Summit-ul UE privind funcţiile de vârf, suspendat

UPDATE: Negocierile cu privire la împărţirea posturilor-cheie în UE între liderii europeni, reuniţi de duminică într-un summit la Bruxelles, au fost suspendate până marţi la ora locală 11.00 (12.00, ora României), fapt ce ilustrează dificultăţile întâmpinate în găsirea unui compromis.

Diplomaţii europeni s-au arătat anterior mai degrabă optimişti şi nu au exclus un progres în curând, relatează AFP.

––

Acordul la care s-a ajuns între câţiva lideri europeni, cu scopul de a-l numi pe socialistul Frans Timmermans președintele Comisiei Europene, a eşuat la summit-ul de urgenţă al UE de duminică. Liderii est-europeni şi de centru dreapta au respins planul.

Socialistul olandez Timmermans părea iniţial favorit pentru a-l înlocui pe Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei după ce liderii Germaniei, Franţei şi Spaniei au căzut de acord să îl susţină. Însă ei au întâmpinat o opoziţie neaşteptat de dură din partea Poloniei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei.

“A existat o revoltă de centru-dreapta faţă de Timmermans. Ei îşi menţin această poziţie”, a declarat un oficial UE, informează Reuters.

Summit-ul a început cu trei ore întârziere după ce au avut loc mai multe întâlniri bilaterale pentru a se încerca găsirea unei soluţii.

Acest impas subliniază sarcina dificilă a celor 28 de guverne UE, ce provin din grupări politice diferite, de a găsi candidaţi pentru funcţiile-cheie, pentru următorii cinci ani.

 

author avatar
Emanuela-Andreea Pană
110 afisari

1 COMENTARIU

  1. ACORD.Esuarea acestuia este totusi o masura realista .O numire la nivel inalt este normala, dupa o dezbatere democratica cu toate partile interesate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger